Vlajku vyvěsili například v Petrovicích. „Tibet má podobný osud, jako jsme měli my od roku 1968, kdy nás okupovala cizí vojska. Číňané by se k němu měli chovat jako k suverénnímu státu a národu a okupaci ukončit," uvedl starosta obce Zdeněk Kutina.

Vyvěsil i kurdskou vlajku

Tibetská vlajka zavlála také na obecním úřadě v Telnici. „Měla by se k tomu připojit každá obec," reagoval starosta Jan Doubrava. Do iniciativy Vlajka pro Tibet se připojili rovněž na ústeckém magistrátu.

„Ústí se kampaně účastní již řadu let, a to na základě rozhodnutí rady města," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová. Podobně tomu bylo i v centrálním městském obvodu.

„Uznáváme všechny utlačované státy na světě, kterých je asi 150. Právě jejich symbolem je tibetská vlajka. Neznamená to ale, že vyznáváme pouze Tibet, soucítíme se všemi národy," sdělil místostarosta Karel Karika, který si včera do okna své kanceláře vyvěsil taktéž kurdskou vlajka. „Kurdové jsou na tom podle mého názoru jako národ nejhůře," doplnil Karika.

Naopak v Trmicích se k akci Vlajka pro Tibet nepřipojili. „Ani v minulosti jsme to nedělali, takže jsme to letos ani neřešili," sdělila starostka Jana Oubrechtová.

Kraj se jako obvykle nepřipojil

Vlajku hledali lidé marně i na obecním úřadě ve Velkém Březně. „Rada s tím nevyjádřila souhlas. Kdyby bylo po mém, vyvěsil bych ji, myslím si, že je správné alespoň touto formou Tibet podpořit," reagoval starosta Velkého Března Michal Kulhánek.

Vlajku nevyvěsili ani na krajském úřadě. „K tomuto rozhodnutí vede členy rady, obdobně jako v předcházejících letech, stanovisko, že vytváření zahraniční politiky a vyjadřování postojů v zahraničněpolitické oblasti není věcí regionálních samospráv, ale náleží čelním představitelům českého státu a české diplomacie," doplnila mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Do kampaně se letos zapojilo rekordních 742 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Při čínské okupaci Tibetu zemřelo na 80 000 Tibeťanů, přes milion dalších zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.