Většina lidí se cítí – alespoň ve svém městě či vesnici – relativně v bezpečí. Vyplývá to z průzkumu projektu Místo pro život mezi 2800 Čechy, Moravany a Slezany, jehož je Deník mediálním partnerem.

Hrací automaty. Ilustrační foto.
Celníci zabavili v Ústí a v Žatci nelegální hrací přístroje

Konkrétně 60 procent respondentů je s mírou kriminality, počtem policistů či nehodovostí v místě svého bydliště spokojeno, naopak nelibost vyjádřilo 18 procent oslovených lidí.

Nálada se ale výrazně liší region od regionu. A tak zatímco nejvíc spokojeni s bezpečností jsou lidé v okresech Vysočiny, nejhůř hodnotí situaci v příhraničí na severozápadě republiky.

„Pocit bezpečí je přitom pro obyvatele České republiky jednoznačně nejdůležitější ze všech sledovaných oblastí, které ve výzkumu hodnotíme,“ říká za organizátory Místa pro život Petr Lutonský.

Praha plná rizik

Zajímavé je, když se subjektivní pocit (ne)bezpečí, jak ho vnímají lidé, srovná s „tvrdými“ daty z jejich regionů.

„Pak se ukáže, že vůbec nejbezpečněji je v Jihočeském kraji. Může se chlubit vysokou mírou objasněnosti trestných činů a nezanedbatelná určitě není ani bezpečnost na silnicích,“ poznamenává Lutonský.

Sedmdesátiletým únoscům hrozí až dvanáct let vězení.
Důchodci unesli ženu u mateřské školy. Pouta koupili v sex shopu

Naopak statisticky nejméně bezpečná je Praha. V metropoli se stane téměř dvojnásobek trestných činů než v ostatních regionech – a to i v přepočtu na obyvatele. Nejhorší z celé země je v metropoli i jejich objasněnost.

Bezpečné celé Česko

Nicméně v celosvětovém srovnání patří Česká republika – včetně hlavního města – mezi oázy bezpečí.

Na fotbale nebyla přes pět let. V neděli studentka Tereza Bártová z Oseka ale do hlediště Stínadel na šlágr 15. kola HET ligy Teplice – Plzeň zavítala.
Meningitida připravila dívku o nohy. Ke sportu se chce bojovnice z Oseka vrátit

V každoročním Světovém indexu míru se tuzemsko letos umístilo na šesté pozici ze 163 hodnocených zemí. I z pohledu turistů je Česko nerizikovou destinací.

Podle Světového ekonomického fóra patří republice 30. pozice mezi nejbezpečnějšími zeměmi světa ze 136 hodnocených.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř