"Krajské operační středisko Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje přijalo 92 nahlášených událostí způsobených silným větrem a bouřkou. V drtivé většině šlo o spadlé stromy a větve na komunikace," uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

V Píšťanech evakuovali tábor

Ústecko naštěstí patří k oblastem, kde k žádným větším škodám nedošlo. "V okresu Ústí nad Labem bylo nahlášeno celkem osm událostí. Vesměs šlo stromy a větvě bránící provozu na komunikacích," doplnil Marvan.

Do odstraňování následků noční bouře se zapojili také strážníci městské policie. "Prořezávali spadané větve v Neštěmicích, na Bukově či Klíši," řekl Jan Novotný, zástupce velitele Městské policie Ústí nad Labem.

K dramatu došlo hned za hranicemi okresu. „Ve 2.46 hodin evakuovala jednotka litoměřických hasičů 17 dětí a 8 dospělých z ostrova Deli na Žernoseckém jezeře v Píšťanech, kde spadl strom na stan. Starosta zajistil náhradní ubytování. Další strom spadl na stan v blízkém kempu. Nikdo nebyl zraněn," informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Děti i dospělé museli hasiči dopravit z ostrova na pevninu pomocí člunu.

Město Osek pomůže postiženým

Nejvíce událostí v Ústeckém kraji bylo oznámeno v okresu Teplice, a to 35. Většinou šlo popadané větve stromy na komunikace.

Nejvíce zasaženým místem v kraji se stal podkrušnohorský Osek. Radní města okamžitě po vichřici schválili jednorázovou pomoc 10 tisíc korun pro každého poškozeného. Město lidem půjčí i na opravy střech. 

Bouře a vichřice po sobě zanechala ve městě polámané stromy a větve. "Zničeno bylo několik střech, větve padaly na automobily, škody máme i na obecním majetku," popsala situaci starostka Lenka Říhová. V ulicích pomáhají lidem hasiči, technické služby.

Ráno zasedala kvůli bouřce mimořádně městská rada. "Před osmou hodinou jsme vyhlásili, že lidé mohou pomoc získat od města a během deseti minut jsme měli osm žádostí, za tři hodiny už máme dvě stránky žádostí," uvedla starostka.

Na pondělním mimořádném zasedání budou zastupitelé rozhodovat o poskytování bezúročné půjčky poškozeným, a to až do 300 tisíc korun.

Škody na majetku samospráva teprve počítá. "Stromy spadly na sportoviště, které stálo 30 milionů korun a nedávno jsme ho teprve zkolaudovali. Vítr utrhal ploty, na odpis jsou podle statiků šatny s příslušenstvím," řekla Říhová.

Spadlé zábradlí zkratovalo trolej

„Ve Střelné během bouřkové noci napršelo 27 mm srážek. Maximální náraz větru byl 20,6 m/s, na Doubravce byl naměřen náraz větru dokonce 34,5 m/s (126 km/h)," řekl amatérský meteorolog Jan Pícha ze Střelné na Teplicku.

Rozmary počasí narušily také železniční dopravu. "V Málkově na Chomutovsku spadlo zábradlí na železniční trať a způsobilo zkrat troleje," popsal mluvčí hasičů.

V okresu Děčín bylo nahlášeno celkem dvanáct událostí: většinou stromy a větve popadané na komunikace. V ulici 5. května ve Varnsdorfu ulétl ze zahrady lehký přístřešek a skončil na ulici.

Na několika místech Děčínska nešel také elektrický proud. Ten vypadl krátce před půlnocí například v Březinách.

Energetici obnovují dodávky elektřiny

Energetické čety pracovaly ve středu dopoledne na obnovení dodávek v několika obcích na Úštěcku, Teplicku a na Chomutovsku.

"Bez elektřiny se po dobu bouře ocitly stovky domácností v Ústeckém kraji," uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Nejčastější příčinou poruch je podle mluvčí pád větví a stromů do vedení, ulomené izolátory či údery blesku do vedení.

Bouřka přecházela přes Ústecký kraj v noci. Podle ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu spadlo nejvíce srážek v Krušných horách, na Teplicku a v okolí Žatce.