Kurz je organizovaný ve spolupráci s Ackermann-Gemeinde pro německé zájemce o český jazyk, kulturu, dějiny apod. Program kurzu je velmi pestrý a má již lety prověřenou strukturu. Začíná se ranní modlitbou, po snídani následuje zpěv českých lidových písní a poté přijde na řadu samotná jazyková výuka.

„Po obědě jsou naplánovány výlety, letos na zámky v Děčíně a žatecký Stekník, do kláštera v Doksanech a sklářského města Nový Bor. Celodenní výlet tentokrát povede do rodného domku konstruktéra aut Ferdinanda Porsche a následně do Jablonce nad Nisou. Připraven je i pro fyzicky zdatnější zájemce pěší výlet do okolí města,“ seznamuje s poznávacími aktivitami kurzu organizátorka Kristina Kaiserová.

Dvouletá sluchově postižená Agátha z Hostomic  a její pětiletá sestra, která jí pomáhá.
Jméno dal centru africký bubínek. Tamtam pomáhá neslyšícím dětem

Večery jsou věnovány přednáškám – účastníci kurzu se zajímají o vše, a tak letošními tématy jsou například bezpečnost města z hlediska městské policie, život a dílo varnsdorfského sochaře Vinzenze Pilze, dějiny chemičky v Záluží, projekt kanál Odra – Dunaj – Labe a další. Programu zahrnuje i prohlídku výstav v Muzeu města Ústí nad Labem, zejména tu aktuální o kamnářství.

Pravidelně přijíždí do Ústí nad Labem na Colloguia Ustensia kolem čtyřiceti účastníků kurzu z celého Německa. Jsou vesměs vyššího věku a v důchodu si již vybírají oblíbené aktivity.

„Tento kurz je znám po celém Německu, je jednou z vlajkových aktivit Ackermann-Gemeinde, a pro naši univerzitu se jedná bezesporu o prestižní akci. Těší mě, že se v posledních letech i nadále stále více hlásí také účastníci ze sousedního Saska,“ uzavírá Kristina Kaiserová.

Ilustrační foto.
Nechoďte do lesa, nekropte vodou z potoků a řek