„Prostě řekli, že mi do průkazu Hryzely nezapíší," zlobil se Holub. „Jakoby na Kolínsku moje rodná ves neexistovala. Můj právník mi přitom říkal, že neexistuje důvod, aby mi Hryzely do občanky nezapsali. Nechápu to."

Podle Karla Rouče z kanceláře primátora správní odbor ústeckého magistrátu vkládá do občanského průkazu údaje o místu narození podle Statistického lexikonu obcí České republiky.

„Úřednice z oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel musí při zpracování žádostí o občanský průkaz pracovat s tímto lexikonem," uvedl Rouč s tím, že to úřednice panu Holubovi několikrát vysvětlovaly s lexikonem v ruce.

Jinak řečeno, v některých případech vám úředníci nezapíší do občanského průkazu rodnou vesničku, ale nejbližší obec s matrikou.

Nad touto odpovědí ovšem senior Holub jen kroutil hlavou. „Připadá mi to jako spousta těch nepovedených novot. Stály miliardy korun a nakonec to k ničemu nevedlo," zlobil se.

Statistický lexikon obcí České republiky ve spolupráci s ministerstvem vnitra zpracoval kolektiv autorů Českého statistického úřadu vedený Jiřinou Růžkovou. Informační systém evidence obyvatel obsahuje údaje právě z něj.

Informaci potvrdila i Hana Malá z ministerstva vnitra. „Pokud ves není samostatná, uvádí úředníci do občanského průkazu samostatnou obec, jejíž je částí, je to v souladu se zákony o občanských průkazech a o matrikách," řekla.