Doposud se čekalo, zda to budou právě majitelé karet, kteří si budou muset za jejich výměnu zaplatit. Krajští zastupitelé nakonec rozhodli, že případný nákup nových karet krajská kasa uhradí, stejně tak zůstatky peněz, které na nich klienti mají.

„Ostatní karty dopravců Ústeckého kraje budou fungovat po 1. červenci 2019 bez omezení. Vydávání nových karet bude probíhat od pondělí 15. července 2019,“ uvedla krajská mluvčí pro dopravu Magdaléna Fraňková.

České dráhy - Ilustrační foto
Hlavní dopravce zůstává. ČD obhájily provoz na části tratí Ústeckého kraje

Nové karty se budou vydávat ve všech informačních kancelářích Dopravní společnosti Ústeckého kraje. „Zůstatky na elektronických peněženkách budou nahrány na novou kartu nebo vyplaceny. Cestujícím, kteří si novou kartu už zakoupili, bude uhrazena,“ popsala postup Fraňková.

V oběhu je až 14 tisíc karet BusLine, z čehož jich lidé aktivně využívají asi 5 700. Z krajské pokladny tak půjdou na opatření dva miliony korun. „Problém byl v tom, že peníze nahrané na kartu spravuje TD Bus, který přestal platit své závazky clearingovému centru, které pro Ústecký kraj rozúčtovává peníze mezi jednotlivé dopravce v rámci integrovaného systému,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Komínek. Centru tak narůstal dluh a hrozilo, že by tu od TD Bus museli platit ostatní dopravci. „Veškeré dlužné peníze budeme chtít po TD Bus zpátky včetně smluvních pokut, i když to bude složité,“ dodal Komínek. Firma dluží kraji na všech pokutách dohromady přes 100 milionů korun.