Dohledová služba působí už půl roku na problémovém sídlišti Mojžíř, spolupracuje s radnicí, městskou policií a nově také tráví volný čas s dětmi.

Dohledová služba řeší pořádek v ulicích, sousedské vztahy nebo chování dětí.

„Chceme rozšířit dohledovou službu i do Krásného Března, kde je několik problémových míst, naše představa je osm lidí. Chceme vytipovat takové, kteří budou ochotni s námi spolupracovat a budou mít u místních obyvatel autoritu, ale i důvěru, aby se v případě problémů na ně lidé sami obraceli," řekla Tomková. Každý z členů dohledové služby bude mít podle Tomkové jasně danou lokalitu, ve které bude působit.

Podle radnice se služba osvědčila

Na sídlišti Mojžíř, kde žije početná komunita sociálně slabých a Romů, působí dohledová služba už od poloviny roku. Podle radnice se osvědčila. Začala pracovat i s dětmi z problémových rodin.

„S dětmi tráví i volný čas. Jednou týdně se schází v základní škole a učí se s nimi. Dohledová služba spolupracuje i s orgánem sociálně právní ochrany dětí. Nedávno takto odhalili problém v jedné z rodin," doplnila Tomková. Radnice podle ní hledá místo, kde by zřídila klub pro aktivity dětí ve volném čase.

Stejná řeč pomáhá odstranit bariéry

V Mojžíři pracuje u dohledové služby i David Ferko. Na sídlišti žije 14 let. Za výhodu považuje to, že velkou část lidí ze sídliště zná. „Je to o tom, že se známe. Jsou tady i lidi, kteří mluví jenom romsky. To, že mluvíme stejně, odstraňuje bariéru. Je to hlavně o komunikaci," řekl už dříve Ferko.

Mzdy dohledové služby hradí úřad práce. Neštěmická radnice ale jejím pracovníkům přidává i benefity. „Jsou to stravenky, odměny a samozřejmě veškeré vybavení, které potřebují. Jde nám hlavně o to, abychom je k práci motivovali," dodala Tomková.

Vlastní dohledovou službu má i ústecká městská policie. Také ta ji nasazuje do problémových lokalit. Působí například v Předlicích.