To ale podle úřadu není teď možné. „Budova je zkolaudovaná jako kino, a nelze ji provozovat jinak," vysvětlil vedoucí stavebního úřadu Vlastimil Hudeček.

Pokud chce soubor Činoheráku zrušené kino využívat jako divadlo, musí nejprve stavební úřad požádat o změnu užívání. Čekají ho také nutné stavební úpravy, zpracování nové požární zprávy, či plánů osvětlení a dalších.

Stavební úpravy

To bude prakticky znamenat přestavbu šaten, vybudování zázemí pro jevištní techniku a herce, jeviště, sprchy, toalety. To všechno podle Tomáše Petermanna, člena divadelního spolku, chtějí zařídit během léta.

„Hrát bychom rádi začali už v září," popsal plány spolku Petermann. „Zatím ještě nemáme odhad toho, kolik to bude stát. Jinak chceme uspořádat před kinem ještě několik akcí, ne divadelních."

Jak vysvětlil Zdeněk Keršláger ze společnosti Falcon, které budova kina patří, kontrola ze stavebního úřadu sem přišla poprvé. „Hasiči upozornili na nutnost nových hasicích přístrojů a hygienici na úpravy záchodů," popisoval Keršláger pro Deník.

Společnost kino před lety uzavřela, jelikož přestalo vydělávat. Na lopatky ho položila konkurence v podobě multiplexu v obchodním centru Forum. Původně ho firma chtěla prostřednictvím realitní kanceláře prodat. Nabídku ale nakonec stáhli, protože o kino nikdo neměl zájem.

„Divadelníci ho budou mít v pronájmu za rozumné nájemné," pokračoval Keršláger. „Nás to zbaví starostí s platbami za energie, vytápění a také s dalšími náklady. Platíme je po celé ty roky, co tu máme zavřeno," vysvětlil.

Hrají na lodi

Do té doby, než herci získají novou scénu, půjčí jim Divadlo bratří Formanů svou divadelní loď Tajemství. „Loď bude v Ústí kotvit od 20. května do 9. června," uvedla Veronika Vendlová, mluvčí spolku. „Na každý den máme přichystané divadelní představení či jinou kulturní akci."

Předprodej již začal. Jako první, hned během pár vteřin po 8.00 bylo vyprodané úvodní představení divadla Demago, novinky Jiřího Maryšky a spol. V 10.00 už ale nebylo k mání celkem sedm představení včetně Ronji či Zkrocení zlé ženy.

Program začíná už 20. května představením Zpátky do továren, které odehraje divadlo Demago. Hned druhý den následuje obnovená premiéra monodramatu Spiknutí aneb život je čudo, a to v hlavní roli s Matúšem Bukovčanem.

Kromě toho herci uvedou Zkrocení zlé ženy, Romea a Julii, hudební drama Marlene Dietrich i Ronju, dceru loupežníka. Připravili i pohádky pro mateřské a základní školy Do bláta a zase zpět, či Lakomá Barka, na sobotu 31. května chystají dětský den.

Připravují již také hudební koncerty, maškarní ples Činoheráku a další akce.