Každého, kdo vstupuje vchodem, zastavuje některá z hezkých mladých dívek a nabízí mu leták nebo výraznou placku na oblečení. Motiv těchto reklamních předmětů je na první pohled jasný Volím Karla. V Ústí nad Labem začíná jedna z hlavních propagačních akcí kampaně prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga.

„Nebude to žádné politické setkání s projevy. Jde hlavně o setkání příznivců a o kulturní program," vysvětluje organizátorka akce, ústecká zastupitelka za TOP 09 Karola Haasová. Hlavně členové strany a jejich rodinní příslušníci evidentně tvoří osazenstvo hlavního sálu restaurace, je jich zde více než stovka.

Organizátoři akce ale ujišťují, že na místě nejsou jen „topáci". Dorazili i podporovatelé z řad nestraníků a dalších politických stran, například občanští demokraté. Jejich slova se právě potvrzují, když do sálu vchází exsenátor za ODS a známý ústecký oční lékař Pavel Sušický. „Nemohl jsem si to nechat ujít," ujišťuje lidi, kteří ho zdraví.

Večer je hlavně o zábavě, většinou bez velkých proslovů. Navíc chybí ten, koho by si většina lidí asi nejvíce přála knížecí kandidát na prezidenta. „Rádi bychom ho zde měli. Bohužel jeho předvolební pracovní program je tak napjatý, že sem dorazit nemohl," vysvětluje Haasová.

Kníže tak alespoň poslal videozdravici, kde poděkoval za účast a také umělcům, kteří ho na podobných akcích svým vystoupením podporují. „Hlavně přijďte k volbám," dokončil proslov.

Návštěvníky zajímali hlavně hosté, organizátoři pozvali například Davida Mattioliho nebo Jana Mikulu. Ale tématem hovoru byly i volby a horké Benešovy dekrety. „Je to svinstvo, jak nyní Zeman překrucuje výroky Karla," zní od jednoho stolu.

Starosta Tisé Jiří Jandásek má jasno. Milovníkům koček prý budete těžko vnucovat psa, ale nikdo nebude zpochybňovat, že dům vám lépe ohlídá právě pes. „Karel je hlídačem hodnot, které zastává," ujišťuje naplněný sál.