Přátele zodpovězených otázek tentokrát přivítá nová stavba Centra přírodovědných a technických oborů UJEP. Všech osm pater nabídne odpoledne a večer program věnovaný všem smyslům.

„Noc vědců je akcí oživující v jeden večer vědecké budovy či univerzitní prostory, do kterých se veřejnost běžně nedostane. Její návštěvníci mají možnost doslova si osahat naše laboratoře a posluchárny a zahloubat nad tématy, která Noc vědců otevírá současně na stovkách dalších míst republiky,“ říká prorektor pro vnější vztahy Pavel Doulík.

Pozvánky na výstavy a ocenění pro Šárku Coganovou
Umělkyně Šárka Coganová z UJEP získala dvě významná mezinárodní ocenění

V České republice se Noc vědců koná od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. Ústecká univerzita se k ní letos připojuje již popáté. „Letošní noc je co do obsahu nejbohatší a přinese doslova nabitý program působící na všechny lidské smysly. Je to, ostatně, také její povinností,“ uvádí s odkazem na hlavní téma akce Ondřej Kounovský, vedoucí Oddělení marketingu a propagace na UJEP.

Noc vědců s motivem Všemi smysly proběhne na ústecké univerzitě od 17 do 21 h v budovách CPTO, CEMMTECH, DUUL a v Centru biologických a environmentálních oborů PřF UJEP.

Centrálním stanovištěm Noci vědců budou návštěvníci procházet od přízemí vzhůru a každé z pater i respirií jim nabídne sluchové, zrakové, hmatové, chuťové či čichové zážitky.

"Program cílený na děti, dospělé i seniory je protkán chemickými a fyzikálními pokusy, workshopy, exkurzemi do laboratoří, ukázkami výzkumných metod a přístrojů či komentovaným pozorováním," láká mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

„Budete překvapeni, do jak širokého tematického spektra se lze přes smyslové vjemy překlenout,“ upozorňuje Ondřej Kounovský. Netradiční přednášky a kvízy si posvítí na (ne)udržitelné produkce a spotřeby potravin, fenomenologii zvukových prostředí, smysly rostlin, čas a vesmír na pražském orloji od středověku po 21. století, organické formy na sklo nebo psychomotorické procesy. Dozvíte se, jak vnímáme videohry a také jako ony vnímají nás. Návštěvníci budou moci na vlastní smysly prověřit odvahu, okusit mindbal, simulátor stáří, virtuální realitu, změřit síly ve videohře s univerzitním učitelem nebo zažít hvězdářská pozorování.

Nebude chybět výstava (ne)smyslů, degustace čokolády, kávy a jiných dobrot.

Hlavní přednášky se uskuteční v menze UJEP. Od 19 hodin pak moderovaná talk show podcastové dvojice Podpultovky vyzpovídá současnou hvězdu televizní soutěže Na lovu Jiřího Martínka, alias doktora Vševěda, akademika z PřF UJEP, a další vědecké odborníky. V menze budou také pedagogové a studenti PF UJEP připraveni v Kreativním koutku pro děti.

V letos nově otevřeném Centru materiálů, mechaniky a technologií (CEMMTECH) se do Noci vědců se svým technickým programem zapojí fakulta strojního inženýrství. V laboratořích destruktivního zkoušení, elektrotechniky či automatizace předvede oči termokamery, žhnoucí taje slévárenství, světlo a pohyb, Charpyho kladivo i další svoje roboty.

Sáhněte si na lebku, očichejte pexeso

Kromě hlavního programu v Kampusu UJEP bude již od 10 hodin probíhat doprovodný program v Ústí nad Labem v ulici Za Válcovnou. Katedra biologie PřF UJEP tady připravila desítky aktivit, při kterých příchozí stoprocentně smysly zapojí. Bude možné si osahat lebku, rohy, parohy i kůže zapůjčené z ústecké zoo, zahrát čichové pexeso, hladit pejsky, želvičky a dokonce i užovky, zažít únikovou hru a pod mikroskopem prozkoumat fousky, chlupy nebo zvířecí exkrementy. Připraveny jsou také ukázky práce se záchranářskými a canisterapeutickými psy. To vše v Centru biologických a environmentálních oborů PřF UJEP díky akci Pojďte si užít katedru „všemi smysly“.

Žezlo Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
Univerzita v Ústí bude volit nového rektora. Martin Balej obhajovat už nesmí

"Nedaleko kampusu se do Noci vědců poprvé zapojí také Dům umění Ústí nad Labem. Galerie bude otevřená pro veřejnost a od 19.30 do 22.00 hodin zde bude probíhat videomapping projektu Algorismus studentů Ateliéru Digitální design FMK UTB ve Zlíně," pokračuje mluvčí univerzity Kasaničová. "I letos je připravena také digitální část programu. Videa s názvy Exosomy, Skryté smysly, Klíše všemi smysly, Půdní analýza v archeologii a podcast Jak spolu mluví mikroorganismy budou dostupné v den konání akce od 17 hodin," dodává.

Součástí Noci vědců budou prohlídky kampusem.

Kompletní program Noci vědců UJEP postupně zveřejňuje v sekci ústecké univerzity na celorepublikovém webu Noci vědců. Pro více informací sledujte také sociální sítě Facebook a Instagram UJEP.