Šest dní stráví cyklohlídky BESIPu a horské služby v Krušných horách. Tři dny v červenci a tři v září tam budou apelovat na cyklisty, aby jezdili opatrně a hlavně s přilbou na hlavě.

Díky podobným preventivním akcím se v posledních letech podařilo výrazně snížit počty cyklistů, kteří vyjedou bez přilby na hlavě.

Přesto jsou stále tací, kteří podstoupí riziko a hlavu si nechrání. Přesně tak se zachovala nedávno i cyklistka v Mostě, která uklouzla v zatáčce a z kola spadla. Při pádu se silně praštila o obrubník a utrpěla vážná poranění hlavy. Neměla přilbu. Kdyby si jí před jízdou nasadila, mohl se pád obejít zcela bez následků nebo jen s lehkým poraněním. A to je rozdíl.

Ze zákona je povinná přilba pouze pro cyklisty do 18 let, nosit by ji měli ale všichni. Na deset usmrcených cyklistů připadá devět bez helmy a pouze jeden s helmou, varuje oddělení bezpečnosti silniční dopravy Ministerstva dopravy BESIP.

Na svých internetových stránkách uvádí další případy. Pád na hlavu při pětadvaceti kilometrové rychlosti lze přirovnat ke skoku z dvou a půl metru na beton. Riziko je velké a ochrana snadná. Jak uvádí BESIP, úrazy hlavy tvoří téměř polovinu všech zranění na kole a použití přilby snižuje riziko úmrtí devatenáctkrát.

Nejvíce nehod se stává v létě, kdy se na silnice vydá nejvíce cyklistů. „Rizikový je zejména začátek prázdnin, než si řidiči zvyknou, že se na silnicích pohybují ve zvýšené míře cyklisté, chodci a zejména děti," řekl ředitel Ředitelství služby dopravní policie Tomáš Lerch. Podle Romana Budského, ředitele BESIPu, je statisticky nejnebezpečnějším měsícem červenec, hned za ním následuje srpen a poté září.

Oběťmi dopravních nehod nebývají hlavně děti a mladiství, ti tvoří pouze 5 procent, ale naopak starší lidé. Devětatřicet procent usmrcených cyklistů tvořili v loňském roce senioři ve věku 65 let a více.

Velkým nešvarem mezi cyklisty je pití alkoholických nápojů. Letní atmosféra láká k osvěžení v restauraci, po nealkoholickém pivu ale nesáhne každý. Jízda na kole pod vlivem je přestupek a cyklistovi hrozí pokuta až 50 tisíc korun, o řidičský průkaz přijít nemůže.

Základem zůstává rozum a ohleduplnost. „Každý z nás by se měl chovat tak, jak chce, aby se ostatní chovali k němu," uzavřel ředitel Tomáš Lerch.

Vyvarovat se kolize pomůže jistě i stav kola samotného. To by měl každý cyklista před jízdou zkontrolovat. Brzdy i převody by měly fungovat bez zaváhání, na kolech by neměly být „osmy", pláště s řádným vzorkem.

Na sebe by si měl cyklista vzít pestré oblečení s reflexními prvky a vždy mít rozsvícená světla.

Cyklisté se s cyklohlídkami v Krušných horách setkají 19., 20. a 21. července. V září pak 6., 7. a 8. Dostanou od nich i malé dárečky, například cyklomapu nebo zajímavé reflexní prvky.