„Celkově je jízdní řád stabilní, žádné linky se neruší, naopak některé spoje posilujeme," shrnul vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Ústeckého kraje Jakub Jeřábek.

Největší změnou je zapojení MHD Chomutova, Jirkova a Varnsdorfu do krajského integrovaného dopravního systému. Na jednu jízdenku tak lidé budou moci cestovat například trolejbusem z jirkovského sídliště na nádraží, vlakem dále do Ústí nad Labem a dalším trolejbusem až k Masarykově nemocnici.

„Cesta mezi Chomutovem a Ústím nově vyjde na 94 korun. V ceně bude MHD v Chomutově, cesta vlakem i MHD v Ústí," popsal Jeřábek další příklad. Pokud však cestující pojede v jeden den tam i zpět, výhodnější pro něj bude celosíťová jízdenka za 130 korun.

Integrace pokračuje, ale bez Mostecka

Ze 17 měst v kraji, která provozují městskou hromadnou dopravu, jich bude integrováno sedm. Systém už funguje také v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích a Bílině. Další města by se mohla připojit příští rok. Zájem mají Louny, kraj jedná i s Lovosicemi a Litoměřicemi.

Proč se neintegruje MHD na Mostecku. Více ZDE.

„Mrzí nás, že do systému zatím nevstoupilo víc měst. Stále je musíme přemlouvat, protože si chybně myslí, že integrace je pro ně nevýhodná," upozornil náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek. Na jednu jízdenku DÚK mohou lidé přestupovat mezi MHD, zelenými autobusy, vlaky a nostalgickými motoráčky. Využít mohou i loď.

Jednodušší cestování budou mít lidé na Podřipsku, od 3. ledna budou moci využít Pražský integrovaný systém. Nová linka propojí Ústecký a Středočeský kraj na Lounsku, kde začne jezdit spoj z Podbořan do středočeské Jesenice. Změny se dotknou i některých školních autobusů. Podrobnosti najdou cestující na stránkách www.dopravauk.cz nebo v informačních kancelářích dopravců.

Na železnici přibude vlaků

Novinky čekají cestující i na železnici, po které bude v kraji jezdit víc vlaků. Největší změna nastane na trati 081 z Děčína do Rumburku přes Jedlovou. „Vlaky z Rumburku do Děčína budou nově navazovat na rychlíky z Děčína do Prahy, jako přípoj budou fungovat i v opačném směru," řekl Vladimír Štochl, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Ústí nad Labem.

Od dubna do října bude jezdit nový turistický cyklovlak Brtnický expres. O víkendech bude vozit turisty z Děčína přes Krásnou Lípu do Mikulášovic. Lidé, kteří si budou chtít udělat výlet lodí, budou mít v sezoně nově na výběr ze dvou tras. K lodi, která letos plula z Ústí do Litoměřic, příští rok přibude loď mezi Ústím a Hřenskem. Na obou si lidé budou moci koupit teplé jídlo nebo nápoje vyrobené v regionu.

„Loď do Litoměřic byla v létě často plně obsazena, takže pokud bude málo vody a nebude možné plout na Děčín, můžeme do Litoměřic vypravit i druhou loď," doplnil Jaroslav Komínek.

Cestující se musí připravit i na mírné zdražení. Tarif DÚK podraží o jednu korunu, ale jen v některých kilometrových pásmech. O korunu na trasách do 120 kilometrů zvýší jízdné i České dráhy, u delších tras bude jízdenka stát maximálně o čtyři koruny víc.

Autobusovou a většinu železniční dopravy objednává Ústecký kraj. Roční náklady jsou 1,4 miliardy korun.

Nový jízdní řád v Ústeckém kraji

VLAKY
• V Ústeckém kraji pojede 975 vlaků, z toho 12 EC, 87 rychlíků, 38 spěšných vlaků a 834 osobních vlaků.
• Prodlouženy budou 3 páry vlaků na trase Česká Lípa – Jedlová a jeden pár na trase Děčín – Jedlová.
• Nový pár turistických cyklovlaků Brtnický expres pojede od dubna do října o víkendech a svátcích z Rumburka do Děčína a z Děčína do Mikulášovic.
• Vánoční kometa z Ústí do Drážďan zůstává o adventních víkendech zachována.
• O jarních prázdninách pojede přímý vlak z Ústí nad Labem na Moldavu v Krušných horách (3., 4., 27. a 28. února).
• Vlaky směr Rumburk, které nyní odjíždějí z Děčína jako přípoje od vlaků EC, budou nově navazovat na rychlíky Praha – Děčín.
• Většinu rychlíků mezi Mostem a Plzní bude místo ČD nově provozovat GW Train Regio.

AUTOBUSY
• Propojení DÚK s pražským integrovaným systémem – cestování z Podřipska do Mělníka na jednu jízdenku
• Nová linka z Podbořan do středočeské Jesenice
• Posílení linky 434 v Českém Švýcarsku
• Na lince 676 se zavádí nová trasa přes Krabčice pro dovoz školáků do Horních Beřkovic
• U linky 635 se posunou téměř všechny odjezdy, autobusy budou nově navazovat na spoje Horní Počaply – Mělník a rychlíky Praha – Hněvice
• Na lince 623 dojde k prodloužení několika spojů z Litoměřic do Bohušovic a Lovečkovic
• Na lince 403 ve Varnsdorfu budou zavedeny 3 nové zastávky a upraven provoz v souvislosti s integrací MHD Varnsdorf
• Od 1. ledna se posílí provoz na přeshraniční lince 398 Teplice – Altenberg
• Nová sezonní turistická linka Litvínov – Dlouhá Louka
• Linkou U28 přes Německo bude možné projíždět s jízdenkou DÚK