Dvousté výročí osvobození od napoleonských vojsk oslaví Ústí i speciálním pivem. Bude mít barvu krve a dostane jméno Jordán, po padlém dragounovi, který zemřel v boji proti Francouzům při osvobozování Ústí.

Stalo se to 30. srpna 1813. U Chlumce a Přestanova vrcholila bitva mezi francouzským vojskem a spojeneckou armádou složenou z Rakušanů, Prusů a Rusů. Už bylo jasné, že napoleonská armáda nezvítězí. Zpráva o zvratu na bitevním poli doputovala i k francouzským vojákům, kteří obsadili Ústí den před tím.

„Chystali se ke spěšnému opuštění města, hodlali ho však ještě předtím zapálit. Zaskočil je ale náhlý přepad rakouského regimentu, jehož dragouni na koních rychle vnikli do města a zastihli je v městské bráně," líčil historik muzea Martin Krsek.

Při krátké přestřelce zasáhla jedna střela dragouna Fridricha Jordána. Obyvatelé města svého hrdinu pohřbili se všemi poctami a jeho památku dodnes připomíná pamětní deska na místě střetu v Dlouhé ulici.

Pivo začal vařit v pátek ústecký minipivovar Na Rychtě. Speciální pivo se stane nápojem Napoleonských slavností v Ústí, pořádaných ústeckým magistrátem ve spolupráci s městským muzeem.

Více čtěte v tištěném pátečním Ústeckém deníku!

Reportáž z příprav vaření první várky krvavého piva Jordán čtěte v sobotním Ústeckém deníku.