Názor změnili i lidé z PRO!Ústí, včetně jejich lídra a náměstka primátora Martina Hausenblase, který ještě donedávna prosazoval nulovou toleranci.

Nyní tvrdí, že ač by rád zákaz prosadil, není to prý za současné situace města možné. Proto radní chystají regulaci hazardu.

Sto milionů z automatů? 

„Bude to výrazné omezení. Nikoli jejich zákaz," uvedl Martin Hausenblas. O tom, jak bude vypadat, se prý ještě budou uvnitř koalice bavit.

V rozpočtu na rok 2015 jeho autor, náměstek Martin Mata (ANO 2011), počítá s tím, že město dostane 55 milionů korun z provozu výherních automatů. Připouští, že tato částka je malá a město bude mít ve skutečnosti více.

Loni dostalo 76 milionů korun. V posledních měsících prudce narostl počet automatů a tak se příjmy mohou ještě zvýšit až k hranici sto milionů korun.

Město počítá s příjmy téměř 1,54 miliardy korun a výdaji více než 1,7 miliardy. Náměstek  Martin Mata řekl, že se jim podařilo ušetřit díky dohodě s bankami, u kterých má město úvěr, a snížit úroky.

„V letošním roce zaplatíme 13,3 milionu korun místo plánovaných 33 milionů korun," uvedl. V dalších letech prý město na úrocích ušetří celkem kolem sto milionů korun.

Čekají, co obvody vymyslí

O pět procent méně na výkon státní správy dostanou městské obvody. „Peníze na zeleň jim zůstávají ve stejné výši jako loni," upozornil náměstek Mata. Podle něho nyní radní velmi úzce s jednotlivými obvodními radnicemi spolupracují.

Počítají prý s tím, že zde vymyslí nějaké investice, například do hřišť. Na ty by pak město dalo peníze.

Osm milionů korun pak půjde na nabrání 20 nových strážníků a opravu kamerového systému. Podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného je dvacítka nových  strážníků značná posila. Nyní je jich necelých 150.

„Nasadíme je do Neštěmic a na Střekov. To jsou místa, kde je třeba bezpečnost posílit," uvedl Jan Novotný.

Zastupitelé budou o rozpočtu hlasovat 18. února. Martin Mata ho ještě chce probrat s opozicí.

Návrh rozpočtu města Ústí nad Labem na rok 2015:Příjmy: 1,396 miliardy korun
Výdaje: 1,719 miliardy korun
Splátky úvěrů: 159 milionů korun
Schodek mezi příjmy a výdaji pokryje takzvaná oblast financování, což jsou hlavně úvěry u bank. Rozdíl je vysoký, protože Ústí nad Labem bude platit investiční akce, například přestavbu plavecké haly na Klíši, na které dostane dotace z EU. Ty ale obdrží až po dokončení stavby, proto je bude muset platit nejdříve ze svého. V rozpočtu radní počítají s 50 miliony korun do rezerv, které by pak v dalších letech sloužily jako spoluúčast města v jiných projektech placených z peněz EU. O pět procent, zhruba půl milionu, přijdou městské obvody na výkon státní správy.