Vyšší dotaci a zároveň změnu rozdělování podpory pro subjekty, které se starají o běžecké tratě v Krušných horách a dalších lokalitách, schválil Ústecký kraj. Letos se podpora zvýšila na 1 milion korun, příští zimu má příspěvek dosáhnout 1,5 milionu. Nově mohou o podporu žádat všichni, kdo se o běžecké stopy starají, nejen členové spolku Krušnohorská bílá stopa.

V minulých letech poskytoval Ústecký kraj dotaci na údržbu běžeckých stop v Krušných horách prostřednictvím projektu Rodinné stříbro. Podporu přitom mohli získat jen členové spolku Krušnohorská bílá stopa, subjektu, který běžecké stopy v regionu dlouhodobě udržuje. Jenže počet členů spolku se často měnil, hlavně kvůli sporům uvnitř organizace.

Ilustrační foto
Silvestrovské oslavy přinesly utržené prsty, popáleniny a řádění opilců

A tak se kraj rozhodl pro změnu. Vedení hejtmanství považovalo stará pravidla za nedostatečně a netransparentně dodržovaná. Nově bude podporu rozdělovat Destinační agentura Krušné hory, žádat může kdokoli, kdo se o stopy stará. „Převedení dotačních prostředků na Destinační agenturu Krušné hory osobně vnímám jako krok správným směrem, protože je zárukou nastavení jednotných pravidel jejího poskytování na celém území Ústeckého kraje a objektivity všech finančních operací,“ zdůvodnil změny náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Až do loňského roku dotoval Ústecký kraj údržbu běžeckých stop částkou 750 tisíc korun, další finanční příspěvky dostávala střediska přímo na jejich žádost. Nyní hejtmanství zvýšilo příspěvek na 1 050 000 korun, v příští sezoně má být částka na údržbu běžeckých stop navýšena o dalších 500 tisíc korun. „V době koronavirové výrazně vzrostla, nejen v Ústeckém kraji, oblíbenost běžeckého lyžování, takže jsme se společně v koalici rozhodli částku na úpravu běžeckých stop navýšit,“ vysvětlil Řehák.

Podle vedení kraje je smyslem změny přerozdělování dotace na údržbu běžeckých stop co největšímu počtu středisek jak v Krušných horách, tak i v Českém Švýcarsku, kde se jedná o trasy v okolí Děčínského Sněžníku a Lužických hor. Tedy ne pouze jednomu spolku, jehož členové svým záběrem neobsáhli všechny běžkařské lokality v kraji. Dalším důvodem je transparentní vyúčtování dotace a jasné určení rozsahu a délky udržovaných tras. Prioritou je i nadále údržba Krušnohorské běžecké magistrály.

Ilustrační foto
Na Šluknovsku se běžkařům daří, každoročně přibývají kilometry tratí

A co na změny říkají lidé, kteří se o stopy starají? „Je to podle mého správná cesta. Musí být pevná pravidla, transparentní a musí se dodržovat. Je ale důležité, aby když se rozrůstá rodina, přibývají subjekty, které mohou žádat, rozšiřují se také lokality, aby také adekvátně rostl rozpočet,“ uvedl Antonín Herzán z Horského hotelu Lesná na Chomutovsku.

I další žadatelé, kteří se o stopy starají, upozorňují, že zároveň výrazně vzrostl počet subjektů a lokalit, které o dotace mohou a budou žádat. Někteří si myslí, že peněz nakonec bude na stopy reálně méně. „Důležitý bude výsledek, kolik skutečně dostaneme na úpravu tratí. Jestli více nebo méně. Nechci kritizovat, ale obávám se, že ve finále bude peněz méně. Finance se budou rozdělovat ne pro pět, ale třeba pro devět subjektů. Přibude několik lokalit,“ řekl Radek Fišer, který se stará o stopy v okolí Dlouhé Louky na Teplicku.

„Letos máme podle rozpisu dostat 140 tisíc, to je historicky nejméně. Náklady navíc strašně rostou, nejen pohonné hmoty, ale i další. Stroje jsou extrémně drahé a stárnou. Náklady na údržbu tratí jsou opravdu velké. Měl by se vytvořit nějaký systém, kde budou zahrnuty i další zdroje financování,“ myslí si Fišer.

Hodinu a tři minuty po půlnoci Nového roku 2022 se v kadaňské nemocnici narodila holčička Alena Česneková mamince Aleně Übersayové z Postoloprt na Lounsku. Malá Alenka měla porodní váhu 2900 gramů a měřila 49 cm.
První děti 2022 v Ústeckém kraji: Alenka v Kadani, Karla v Mostě

Vedení kraje chce po letošní zimě vyhodnotit, jak nový systém podpory funguje. „Samozřejmostí bude vyhodnocení zimní sezony formou diskuse se všemi středisky a nastavení parametrů pro sezónu budoucí,“ uvedl náměstek Řehák.

Podle vedení kraje je nutné hledat finance i jinde. Podporu prý mohou poskytnout i jednotlivá města, obce, spolky, zájmová sdružení a podnikatelé. Řada středisek také takovouto podporu dostává a využívá. „Údržbu běžeckých stop může podpořit i sám turista, který si chce v daném úseku zaběhat na lyžích. U vstupů do běžeckých stop se instalují cedule s QR kódem, kterým po načtení v bankovní aplikaci v mobilu přispějete do veřejné sbírky spravované Destinační agenturou Krušné hory částkou 30 korun na údržbu. Každé středisko má svůj variabilní symbol a transparentnost veřejné sbírky lze sledovat na webových stránkách www.krusnehory.eu,“ doplnil informace o možné podpoře Jiří Řehák.