Herci z Činoheráku Ústí zatím nevědí, jak bude vypadat jejich budoucnost. Spolek může dostat dotaci od města, ale teoreticky mu hrozí zánik. Herci mohou skončit i jako zaměstnanci příspěvkové organizace Činoherní studio, což prosazuje opozice. Ústí letos zaplatilo dluh, který divadlo má.

Zastupitelé se na posledním zasedání rozhodli, že divadlu dají milion korun. Za to, že vytvářelo ústeckou kulturu. „Během roku v Ústí odehráli 53 představení pro zhruba jedenáct tisíc diváků," obhajoval dotaci náměstek ústeckého primátora Martin Hausenblas (PRO! Ústí). Až do minulého týdne v Činoheráku Ústí působil, kvůli možnému střetu zájmů se postu vzdal. Radní kvůli tomu v minulosti dokonce zrušili chystanou dotaci 12 milionů korun pro spolek na rok 2015.

Deset milionů vynesla sbírka

Podle manažera Činoheráku Ústí Jana Kvasničky je milion zachránil. Divadlu totiž chybí. „Naše náklady budou letos kolem jedenácti milionů. Ve sbírce se nám podařilo získat deset milionů," uvedl Jan Kvasnička.

Podle opozice ale nemusela radnice dávat hercům dnes ani korunu. „Stačilo, aby se přihlásili do grantového řízení," uvedl Pavel Dlouhý (ČSSD).

Letos na jaře rada, jejímž byl členem, nečekaně vypsala granty na kulturu, které pak odstartovaly celou kauzu. Herci je odmítli jako nesplnitelné. Založili vlastní spolek a opravili kino Hraničář. Město kontrovalo založením vlastní příspěvkové organizace Činoherní studio, která nakupovala představení jiných divadel. Podle kritiků starého vedení města velmi draze a nikdo na většinu z nich ani nechodil.

Nyní je ředitelem příspěvkové organizace radní Jaroslav Haidler, který zároveň působí v Činoheráku Ústí. Co s ní bude dál, zatím neví. „Pokud skončí, povedu ji do konce. Pokud ne, vypíšeme na ředitele výběrové řízení," prohlásil. Dodal, že jako ředitel má jen čtvrtinový úvazek.

Rozhodnutí zatím nepadlo

Radní tvrdí, že ještě nevědí, jak vlastně bude činohra v Ústí fungovat a kdo ji bude provozovat. „Ještě nás čeká debata, Žádné rozhodnutí nepadlo," uvedl radní Pavel Štěpař (ANO 2011). K dispozici by mělo na činohru být 12 milionů korun.

Herci Činoheráku by se mohli již na začátku roku objevit i v divadle na Střekově. Příspěvková organizace by od nich představení nakupovala. Opozice tvrdí, že až za 75 tisíc korun a komunistům se sociálními demokraty se to nelíbí. „Herci by mohli být zaměstnanci příspěvkové organizace," navrhl Josef Macík (ČSSD). I tato varianta je podle radních stále ve hře. Stejně jako vypsání dlouhodobého grantu.