„V pondělí byl poslední den k odevzdání dotazníků se závazným potvrzením zájmu. Ještě není vše sečtené, ale zájemců je více než sto," sdělil starosta Řehlovic Josef Macháček (SNK).

Domácí kompostování

Obec připravuje projekt Domácí kompostování. Při dostatečném zájmu občanů může na základě vyhlášené výzvy Operačního programu životního prostředí a Státního fondu životního prostředí požádat o dotaci na zakoupení kompostérů.

„Přesvědčili jsme se, že zájem občanů je značný, teď bude záležet na tom, zda získáme dotaci a hlavně zda dokážeme projekt realizovat ještě v letošním roce. To je totiž jedna z hlavních podmínek dotace," uvedl Josef Macháček.

Podstatou projektu bude zapůjčení kompostérů do domácností, což by se mělo projevit ve snížení množství biologických odpadů odvážených na skládky.

Na pět let zdarma

Řehlovice přitom patří k obcím, kde řada občanů bydlí v domcích se zahrádkami, na kterých většinou už domácí komposty mají. „To je sice pravda, ale využití odpadu v kompostéru je efektivnější a svou roli hraje také estetická funkce,"dodal starosta.

Kompostér, o kterém v Řehlovicích uvažují, je o objemu do 1000 litrů, nemá dno a je opatřený množstvím provzdušňovacích otvorů, s horním víkem a bočním otvorem s dvířky ke snadnému odběru hotového kompostu. Občanům obce bude zapůjčen na pět let zdarma, pak se stane jejich majetkem. Vzniklý kompost musí využít na zahradě, kde bude kompostér uložen.

„My máme v Řehlovicích na zahradě u domu dva obyčejné komposty a myslím, si že k likvidaci trávy, listí a dalšího bioodpadu vyhovují. O kompostéru jsem neuvažovala, vlastně jsem o té akci nevěděla," řekla Dana Mandíková.

Ústí připravuje projekt

V souvislosti se změnou legislativy, která upravuje nakládání s biodpady, se nápady na přidělování kompostérů objevují i na dalších místech.

Také Ústí nad Labem připravuje projekt Kompostéry pro třídění bioodpadů a oslovilo občany s podobným dotazníkem jako v Řehlovicích.

Cena plastového kontejnéru o objemu 1 000 litrů se v internetových nabídkách pohybuje od 1 200 korun výše. Obec nebo město by při nákupu většího počtu určitě získaly množstevní slevu.