Někteří krajští radní nemluvili pravdu, když Deníku loni v říjnu řekli, jak v srpnu hlasovali o problematice kalů z Ostravy.

Rada tehdy dala podmíněný souhlas se změnou integrovaného povolení pro společnost Celio tak, aby mohla na několik let uskladnit upravené kaly z Ostravska. Ty se pak začaly postupně spalovat v cementárně v Čížkovicích.

Čtěte také: Budoucí hejtmani jsou proti kalům. Uvidíme po volbách!

Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková potvrdila, že v bodu, který se týkal integrovaného povolení, bylo 8 přítomných radní pro a jeden se hlasování zdržel. Jeden z radních na hlasování nebyl.

Když se Deník pokoušel zjistit, jak radní hlasovali, nikdo se k souhlasu nepřiznal. Tři radní, hejtmanka Jana Vaňhová, její náměstek Pavel Kouda a René Budjač na položené otázky neodpověděli. Náměstek hejtmanky Arno Fišera a radní Radek Vonka tvrdili, že byli proti. Petr Jakubec, Jana Ryšánková a Petr Benda tvrdili, že si přesně svoje rozhodnutí nepamatují, ale že se jim záměr nelíbí, hlasování si bez dalšího komentáře nepamatoval ani radní Jan Čermák. Poslední z členů rady, Jiří Šulc, uvedl, že byl tehdy na dovolené a nehlasoval.

Kdo hlasoval PRO?

Deník se zeptal krajských radních, zda hlasovali pro, či proti skládce. V říjnu jich hodně tvrdilo, že proti, nebo že si nepamatují.

Někteří raději na e-mailový ani telefonický dotaz neodpověděli. Jasné je, že při hlasování 24. srpna se téměř všichni vyslovili PRO!

Co řekli Deníku v říjnu?

Jana Vaňhová (ČSSD) neodpověděla, Pavel Kouda (ČSSD) neodpověděl, Arno Fišera (ČSSD) byl jsem proti, Jana Ryšánková (ČSSD) byla jsem proti (podle mě rada souhlas nedala), Petr Benda (tehdy ČSSD) asi jsem byl proti, nebo se zdržel, ale určitě ne pro, Jan Čermák (ČSSD) nepamatuji se, bude muset prostudovat zápisy, Petr Jakubec (ČSSD) nepamatuje si, že by hlasoval, záměr se mu nelíbí, Radek Vonka (ODS) proti, Jiří Šulc (ODS) byl na dovolené a nehlasoval, ale je prý proti, René Budjač (ODS) neodpověděl.

Jaká je skutečnost?

Na radě bylo přítomných 9 z 10 radních. Podle zápisu se jich osm vyslovilo pro přijetí návrhu, jeden se hlasování zdržel. To znamená, že všichni, kteří Deníku v říjnu řekli, že byli proti (Fišera, Ryšánková, Vonka), nemluvili pravdu.