Rozhodnutí může zvrátit už jen ministerstvo životního prostředí, ke kterému se horolezecký svaz odvolal. V případě neúspěchu bude iniciátor nápadu Gerhard Tschunko hledat náhradní řešení.

Stop tunelům

Jak uvedl Karel Stein z CHKO Labské pískovce, nesouhlasili s pomníkem, protože by prý svým provedením necitlivě narušil a poškodil skálu v této přírodní památce. „Zároveň z estetického hlediska působí nevhodně na povrchu skalního útvaru," sdělil Karel Stein.

Proti vybudování památníku ve skalách se postavil i ústecký spolek Stop tunelům. Požadoval, aby na pietní místo nechali horolezci vypsat architektonickou soutěž. „Podle našeho názoru je to příliš velký zásah do skály a ani samotný návrh není esteticky příliš povedený," uvedl Jan Kvapil z iniciativy.

K rozjímání

Návrh památníku totiž počítá s reliéfem podaných rukou a pětadvaceti destičkami, přivrtanými ke skále, se jmény horolezců, kteří při lezení na skály zahynuly.

Bernard Tschunko považuje důvody aktivistů i CHKO za nesmyslné. V úspěch odvolání ale příliš nevěří. Zároveň ho mrzí, že jeho návrh vyvolat tak velké kontroverze. Původně totiž v dobrém úmyslu chtěl, aby památník vznikl stranou turistických cest. Měl sloužit k rozjímání a vzpomínkám úzké skupině lidí, převážně z horolezeckých oddílů.

Památník tragicky zesnulých alpinistů
Návrh pomníku vytvořil Gerhard Tschunko s architektem Milanem Míškem. Původně měl být umístěn na skále Tlouštík, u vchodu do Tiských stěn, stál by 67 tisíc korun. Odpůrcům se nelíbilo, že vytesání symbolu rukou a umístění destiček se jmény by nevratně poškodilo skálu a lezeckou cestu. Zároveň se jim nezdálo pietní, aby památník stál u hlavní turistické trasy. Což odpovídalo původní Tschukově vizi o klidném místě pro rozjímání.

Pomoc spolku

„Vyčítali mi nakonec umělecké ztvárnění, výběr jmen na pomníku, který je daný historickou skutečností a regionem a tak dále. Ale nakonec mi slíbil pomoc Spolek pro Tisou, které by případně našlo pro památník místo mimo CHKO," popsal Tschunko a doplnil, že projekt i nějaké peníze pro vybudování památníku mají alespoň zčásti k dispozici.

Na hřbitově

Jeho slova potvrdil předseda Spolku pro Tisou, Tomáš Kratochvíl. Ten vysvětlil, že Gerhard Tschunko s nimi spolupracuje dlouhodobě. „Nechci samozřejmě nic předjímat, ale pokud se nenajde pro pomník místo ve skalách, potom bychom rádi, aby byl někde příhodně nedaleko cesty mezi kostelem a hřbitovem," upřesnil Kratochvíl.

Zdejší radnice pak proti návrhu horolezců nic nemá. „My považujeme všechno, co nějak zatraktivní okolí obce za prospěšné. Nabízeli jsme místo na hřbitově, ale to horolezci nechtěli, protože jejich přátelé zahynuli ve skalách," dodal starosta Jiří Jandásek.