„V Ústí toho vždycky prodáme hodně, zato v některých jiných městech jako třeba v Děčíně nebo České Lípě je to slabší," uvedl Bača. Výrobky pocházejí z okolí Žiliny, kde drobní farmáři chovají ovce a kozy a zpracovávají jejich mléko.

„Já jsem dříve také vyráběl, ale teď to máme rozdělené. Jedna skupina pase, druzí lidé mléko svážejí, další z něj vyrábějí různé produkty a na mě zbyla distribuce," dodal Bača.

Kozí sýr i jogurty

Ve stánku nabízí na dvacet různých produktů. Patří k nim tradiční korbačiky, brynza, žinčica, pařené i čerstvé ovčí sýry, kozí sýr, ale také jogurty nebo máslo z mléka od krav z malochovů.

Josef Bača navštěvuje farmářské trhy po celé republice, jezdí například do Brna, Kladna, Říčan a do řady míst v severních Čechách. Podle jeho zkušeností je mezi jednotlivými městy rozdíl v zájmu zákazníků. Kupodivu v Ústí nad Labem není největší zájem o korbačiky, ale o čerstvý ovčí sýr. Dobře se tu prodává také brynza a máslo. „Je to máslo z kvalitního mléka, obsahem výživných látek se vyrovná dvěma máslům z průmyslové mlékárny," zdůraznil Bača.

Čtvrteční trhy

Se svým stánkem přijede na Kostelní náměstí opět ve čtvrtek. Farmářské trhy, na kterých budou k dostání uzeniny, maso, ryby pečivo, ovoce a zelenina a další produkty, budou otevřeny od 8.00 do 16.00 hodin.