Sedmdesáté narozeniny oslaví letos myslivec František, kterému zároveň končí platnost zbrojního průkazu. Aby si ji mohl prodloužit, musí včas vyplnit potřebné dokumenty a podstoupit zdravotní prohlídku. „Mám oči jako jestřáb, takže se nebojím, že bych neprošel,“ věří si letitý myslivec.

Podobné štěstí ale neměly stovky držitelů, kteří o zbrojní průkaz už přišli. Platnost v 1. pololetí 2018 skončila v Ústeckém kraji 260 držitelům, ve stejném období vloni se to týkalo 287 lidí. Příčiny jsou podle krajské policejní mluvčí Aleny Bartošové různorodé.

„Nejčastější je vypršení platnosti. Následuje odnětí průkazu z důvodu ztráty bezúhonnosti, tedy odsouzení z důvodu trestné činnosti,“ vysvětluje Bartošová. Část tvoří také lidé, kteří přijdou o zbrojní průkaz kvůli spáchání více než jednoho přestupku týkajícího se zbraní a střeliva.

„Stačí, abyste ztratil doklady nebo zbraň, a když se vám to stane dvakrát, tak jste bez zbrojáku,“ uvádí předseda Sportovně střeleckého klubu Ústí Miloš Maux, který je zároveň provozovatelem střelnice na Mariánské skále v krajské metropoli. Jak doplňuje, do statistik se počítají také lidé, kteří neprojdou povinnou zdravotní prohlídkou. „Jde zejména o seniory,“ podotýká Maux.

Tři velké hladové kameny ukázala vysychající řeka Labe.
FOTO: Z Labe vylézají hladové kameny

Zbrojní průkazy se dělí na několik kategorií podle účelu použití. Sběratelství, sportovní účely, lovecké a myslivecké účely či pro výkon zaměstnání. Nejvíce vydaných průkazů je v kategorii E, tedy ochrana života, zdraví a majetku.

Zdravotní prohlídky ke zbrojnímu průkazu provádí například Moje ambulance. Jak říká vedoucí sestra ústecké pobočky Ivana Pihýrová, klienti se většinou objednávají dopředu.

„Klient buďto vyplní dotazník v pohodlí domova, který najde na našem webu anebo na pobočce v čekárně. Celá prohlídka probíhá jako prohlídka preventivní, tzn. anamnéza, objektivní vyšetření včetně vyšetření zraku, barvocitu, sluchu, měří se krevní tlak, výška, váha či platnost tetanovky,” popisuje Pihýrová.

Lékař pak u klienta doplní anamnézu se zaměřením na psychologické onemocnění včetně případné užívané medikace. Po vyšetření dostane posudek.

Koupání, ilustrační foto.
Ochrana před špatnou vodou? Opalovací krém nebo sprcha

„Ze zákona může ale lékař po pacientovi požadovat jakékoli vyšetření, které považuje za nutné pro potvrzení zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu. Jde nejčastěji o neurologické, kardiovaskulární či psychiatrické diagnózy,” doplňuje vedoucí lékařka Mojí ambulance Ludmila Mazylkinová. Cena za prohlídku je různá, od 500 až po tisíce korun.

„Z praxe lze říci, že prohlídkou neprojdou spíše jednotky procent, záleží hodně na věkové kategorii. Čím vyšší věk, tím větší pravděpodobnost neúspěchu,” dodává Mazylkinová.

Podle lékařů jsou podmínky pro získání zbrojního průkazu z hlediska zdravotní způsobilosti dostatečné. „Nepociťujeme ze strany lékařů nějaké rozpaky, jde o jeden dotaz měsíčně na naše právní oddělení. Zdá se tedy, že systém funguje,“ říká mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Operace levé končetiny indické slonice Kaly z ústecké zoo.
FOTO: Koupele, injekce ani ořez nepomohly. Slonice Kala musela na operaci

To koneckonců potvrzuje i Maux. „U nás jsou velmi náročné předpisy na zdravotní způsobilost i bezúhonnost, nikde jinde na světě to takhle přísné není,“ tvrdí Maux s tím, že v průměru 20 % všech uchazečů zkoušku v kraji nesloží.

„Největší problém je bezpečná manipulace se zbraní, pokud to dotyčný nezvládá, komisař ho bez milosti od zkoušky vyloučí a musí ji za čas opakovat,“ připomíná Maux. Střelnice nabízejí nejrůznější kurzy, kde se adepti mohou na zkoušky kvalitně připravit. Jejich součástí je i zdravověda a střelba.

Pokud člověk o zbrojní průkaz přijde a vlastní zbraň, je dle zákona povinný ji odevzdat na policii, která ji uskladní. Zbrojní průkaz je možné mít od 21 let.

Ilustrační foto.
Bomby v Globusu nahlašoval mladík z bytu v Předlicích. Hrozí mu vězení