Vítání malých občánků má za sebou městský obvod Severní Terasa. V zasedací síni na zdejším obvodním městském úřadě je během sobotního dopoledne přivítal starosta Pavel Dufek (ANO) a místostarostka Renata Zrníková.

„Museli jsme to udělat natřikrát, abychom se sem vešli všichni. Ale nevadí mi to, je to takové milé. Jsou to příjemné povinnosti," smál se starosta Dufek.

S básničkami

„To je pravda, zasedací místnost není moc velká. Když se sejde celkem šestnáct malých miminek a batolátek, tak už se tu pak všichni mačkají," přitakávala místostarostka Zrníková.

Na úvod zarecitovaly shromážděným sourozencům, rodičům a prarodičům několik básniček školačky Natálka a Nikolka z prvního stupně ZŠ Anežky České. Po proslovu si mohli maminky a tatínkové své ratolesti zvěčnit v přistavené kolébce svými mobily i fotoaparáty.

Rošťák v kolébce

Předtím ale starosta s místostarostkou potřásli rodičům rukou a předali jim několik dárečků. Například pamětní list, květinu a plyšáka.

„Ta naše malá kočička prospala celé vítání. Ale legrační byl jeden chlapeček, který ani nechtěl v té kolébce ležet, hned se postavil na nohy a dováděl," smála se jedna z maminek.

Vítání občánků komplikuje zákon na ochranu osobních údajů. Úřad nesmí získat údaje rodičů a dětí z matrik. Rodiče proto musí o zařazení do vítání obvodní úřad požádat a udělit svůj souhlas se zpracováním svých údajů.