Například město Šluknov to vítá, protože šanci tak mohou dostat ti, kteří skutečně chtějí pracovat. Řekla to starostka města Eva Džumanová.

VÝJIMKY UDĚLUJÍ OD KVĚTNA

Šluknovský výběžek patří mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Ke konci dubna byla podle údajů úřadu práce v regionu míra nezaměstnanosti osm procent. Bez práce bylo v severní části okresu Děčín 2 913 lidí, více než 42 procent z nich je dlouhodobě nezaměstnaných.

Jednou z cest, jak pomoci nezaměstnaným, jsou veřejně prospěšné práce.

„Smyslem veřejně prospěšných prací je podpora dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Opětovně může úřad podpořit stejného klienta pouze výjimečně. Musí jít třeba o uchazeče, kterému hrozí sociální vyloučení, pokud se opakovaně prokáže, že trvá nemožnost pracovního uplatnění na volném trhu práce," uvedla ředitelka úřadu páce Kateřina Sadílková.

V praxi to znamená, že dotyčný může u stejného zaměstnavatele nastoupit na veřejné práce opakovaně. O udělení výjimek rozhodují od května některá kontaktní pracoviště úřadu práce.

OBCE MUSÍ ZAJISTIT POMŮCKY A BEZPEČNOST

„Po porovnání míry nezaměstnanosti ve Šluknovském výběžku a ostatních regionech Ústeckého kraje jsme se rozhodli vyčlenit 5,5 milionu korun na dalších 45 míst na veřejně prospěšné práce," uvedl ředitel krajské pobočky úřadu v Ústí nad Labem Radim Gabriel.

Ve Šluknově možnost zaměstnat lidi při úklidu v minulosti hojně využívali.

„Měli jsme pod městem i 40 lidí, zkušenosti s nimi byly velmi dobré a práce je pořád spousta. Pak jsme ale museli zaměstnat i ty, kteří dlouhodobě neměli práci. S takovými občany byl však problém. Když zapršelo, 70 procent z nich do práce nepřišlo, takže zkušenost z loňska byla tristní. Letos máme proto jen osm lidí na veřejně prospěšných pracích," popsala starostka Džumanová.

Zorganizovat práci pro nezaměstnané není pro obce úplně jednoduché, musí je vybavit pracovními pomůckami, zajistit bezpečnost.

„Pokud bychom mohli opakovat lidi, kteří chtějí pracovat, bylo by to skvělé. Ti nám opravdu pomohou, ale s těmi druhými je to spíš práce pro nás navíc," shrnula starostka.

Ve Šluknově chybí velký zaměstnavatel. Firmy nabízely ve výběžku na konci minulého měsíce 439 míst. Zájem mají ale pouze o lidi, kteří chtějí poctivě pracovat.

Zaměstnat mohou obce své obyvatele také jako asistenty prevence kriminality a koordinátory veřejně prospěšných prací. Ke konci dubna pracovalo u obcí na Šluknovsku na těchto místech celkem 195 lidí. V rámci celé České republiky jich bylo 16 970.