„Cítíme potřebu ochránit příjezd z Předlic do Trmic a parkoviště je jedním z míst, kde se kriminální aktivita objevuje. Jedna, dvě kamery by situaci určitě pomohly zlepšit," říká starostka Trmic Jana Oubrechtová.

Majitelům obchodů vedení Trmic už navrhlo, že nechá vypracovat studii, která prozradí, kolik Velkých bratrů bude v lokalitě potřeba a jak moc zatíží jejich pořízení městský rozpočet.

„Chceme rovněž jednat s obchodníky o tom, zda by se na vybudování kamerového systému společně podíleli," řekl místostarosta Trmic Michal Žalud s tím, že vedení nákupního centra Globus je této variantě velmi nakloněné.

Globus je pro

„Snahu města zvýšit bezpečnost v celé lokalitě vnímáme velmi pozitivně. Zatím proběhla pouze úvodní schůzka s jeho zástupci, proto bychom neradi předjímali další kroky. Věříme ale, že kamerový systém přispěje ke snížení drobné kriminality a vnímáme to i jako preventivní opatření, které by mohlo odradit případné pachatele," uvedla mluvčí společnosti Globus ČR Pavla Hobíková.

Dohled Velkých bratrů nad obchodní zónou kvitují i zdejší strážníci. „Zajíždíme tam na obhlídky po čas celého dne. Řešíme tam hojně dopravní přestupky a problémy s parkováním, kamera by nám usnadnila práci," uvedl velitel trmické městské policie Pavel Doležal.

V celých Trmicích pak funguje celkem osm kamer, z čehož jedna je kamera mobilní.

„Mobilní kamera rotuje mezi čtyřmi stanovišti. Kamerový dohlížecí systém se pak snažíme doplňovat o další místa," říká starostka Trmic Jana Oubrechtová s tím, že problémovou lokalitou je kupříkladu ulice Gogolova.

„Kamera by pomohla i u sběrného dvora, kde zloději rozstřihávají plot a odnášejí všechno, co se dá zpeněžit, hlavně železo. Situace je pořád stejná, je to o výchově dětí a jejich motivaci, pokud není motivace a jen štědrý sociální systém, budou se tyto věci odehrávat stále dokola," uvedl radní Petr Fonderfon.

Kamery v ÚstíMěstský kamerový systém má 155 kamerových bodů: Předlice 4 kamerové b., Dobětice 4 kamerové b., Střekov 5 kamerových b., Kr. Březno 8 kamerových b., Neštěmice 1 kamerový b., Mojžíř 12 kamerových b., Město 121 kamerových b.
Městská policie Trmice v současnosti disponuje 8 kamerami, z toho je jedna kamera tzv. mobilní a může tak být umístěna na předem připravených pozicích.