„Oba američtí studenti byli senzační. V Praze se učí česky a všechno je zajímá,“ vysvětlovala koordinátorka vzdělávání a komunitních aktivit Daniela Pettrichová.

K překvapení Ústečanů vyrazila mezinárodní úklidová četa z ulice Velká Hradební a směřovala na Mariánskou skálu. Hrábě, košťata, lopaty, popelnice na kolečkách a hlavně modré igelitové pytle. „Co se tady děje,“ ptala se pohledná dáma procházející kolem cizineckých nadšenců. Odpověděl ji jeden z mladých mužů v pracovních rukavicích. „Je járro, paní.“

Na úklid vyrazily i děti. Kudrnatá Anička jde příkladem dospělákům a listím plní první modrý pytel. Po dvou hodinách jsou plné dvě pojízdné popelnice a dalších 15 igelitových vaků. Celá skupina směřuje na Mariánskou skálu. „Děti po ukončení akce dostaly nějakou sladkost, celá skupina cizinců je pozvána do místní čajovny,“ doplnila Daniela Pettrichová.

Unavené děti polehávají v trávě a celá skupina dorazila do cíle. Pohled z Mariánské skály je pro mnohé jedinečným zážitkem a společnou fotkou končí jarní úklidová akce.

Úklidově nažhavené cizince doplnila skupinka místních v čele s ředitelem poradny Janem Kubíčkem, který nejen rozděloval úkoly, ale hlavně šířil dobrou náladu.

„Ústečané už dobře znají naši akci Barevná planeta, která probíhá v září. Letos chceme v součinnosti s místní ZOO v dubnu uspořádat menší poznávací akci ke Dni země. Neděláme nic jiného, než realizujeme naše heslo: Pomáhat Podporovat Integrovat,“ uzavřel ředitel poradny Kubíček.

Zpracoval Miroslav Vlach