Lidé z ubytovny Čelakovského, kteří se sem přestěhovali ze zničené ho domu v ulici Beneše Lounského, před 20 lety dostali od města Ústí nad Labem zcela opravené bydlení. Vyplývá to z dokumentů, které má k dispozici radnice ústeckého centrálního obvodu a z agenturních zpráv.

Z fotografií, které radnice vyhledala v archivu a z 20 let starých novinových zpráv plyne, že dům byl na podzim v roce 1993 zcela v pořádku. Informace o něm lze snadno vyhledat, protože se jednalo o dům, do kterého se nastěhovala část známé rodiny Červeňákových. Část z protagonistů dnešní kauzy kolem ubytovny v ulici Čelakovského jsou ty samé osoby.

Rodina Červeňákových dostala od Ústí nad Labem v domě v předlické ulici Beneše Lounského v říjnu 1993 celkem tři byty.

Vedoucí provozovny Správy domovního fondu František Zavadil před 20 lety ČTK řekl, že město za opravu tří bytů pro rodinu Červeňákových dalo 100 tisíc korun. V únoru 1993 se totiž rodina z Ústí vystěhovala na Slovensko, ale po 19 dnech se vrátila. Dožadovala se zpět bytů, které opustila. Město jí je nedalo, nakonec po nátlaku prezidentské kanceláře opravilo byty v domě Beneše Lounského. V únoru opuštěné byty byly podle tehdejších zpráv také zničené. „Po jejich návratu jsme je do tohoto bytu nemohli vrátit, protože byl od nich tak zdevastovaný, že byl neobyvatelný,"tvrdil Zavadil.

Dům v ulici Beneše Lounského město v roce prodalo za 160 tisíc korun. Majitel nemovitosti ho o čtyři roky později městu nabídl zpět za 1,1 milionu.

Červeňákovi se ve vleklém soudním sporu v 90. letech po městě dožadovali návratu do svých původních bytů. V roce 2003 stát za průtahy rodině zaplatil odškodnění 900 tisíc korun, aby se vyhnul žalobě ve Štrasburku. V roce 2004 část žalob na město rodina stáhla a zbylé soud zamítl.