VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Návštěvníci zámku snědli 35 kilogramů čokolády

Velké Březno – Po nádvoří velkobřezenského zámku se procházejí dvě dámy. „Kde je tady ta čokoláda, nikde žádnou nevidíme," ptá se jedna. Překvapením pro ně je, že se zde nekoná žádná výstava, jak se domnívaly, na které si chtěli koupit několik tabulek lahodné sladkosti.

7.7.2013
SDÍLEJ:

Čokoládové Hrabecí mlsáníFoto: Karel Pech

Ti, kdo se chtěli s čokoládou setkat, museli na prohlídku. Našli ji pak naservírovanou přímo v zámeckých komnatách.

„Není to čokoláda, která by se dala koupit. Je dělaná jen pro nás přímo na zakázku," vysvětluje kastelán Miloš Musil. Vysvětlil, že se pokoušel najít někoho, kdo by jim čokoládu udělal. Nakonec našel malou čokoládovnu z Děčínska. Na zámek dodala 420 porcí různých čokolád celkem 35 kilogramů.

Hraběcí mlsání

Zámek se již třetím rokem snaží návštěvníky lákat nejen na historii, ale i na gastronomii. Loni zde začala nová tradice nazvaná Hraběcí mlsání. Vždy představí něco neobvyklého, co se ale nějakým způsobem váže k životu zámeckých šlechticů.

Čokoláda se opravdu povedla. „Pochutnala jsem si. Již jsem tady byla, ale bylo to poprvé, co jsem si mohla dát čokoládu na zámku," smála se po sobotní prohlídce Jana Slavíčková.

Historie čokolády

Celá prohlídka nebyla jen o historii zámku, ale průvodci představili i historii čokolády. Ta se do Evropy dostala z Ameriky. Jako nápoj se ujala ve Španělsku, a odtamtud se rozšiřovala po Evropě. „Například první tabulka čokolády pochází z roku 1847. V kuchařce od Rettigové z 20. let 19. století se o tabulce čokolády sice mluví také, ale to bylo doplněné zřejmě později," soudí Musil.

Michaela Rudolfová, která pro čokoládové mlsání připravovala historické podklady, Deníku řekla, že ji překvapilo zjištění, že za masové rozšíření čokolády vlastně může válka. „V první světové vojáci horkou čokoládu dostávali do zákopů, aby se zahřáli a posilnili. Ve druhé světové pak vojáci fasovali tabulky čokolády, díky kterým pak snadno doplňovali energii," prozradila. Po jejich zkušenostech se začala masivně vyrábět a prodávat a přestala být luxusním zbožím jen pro bohaté.

Mlsání čeká návštěvníky zámku i na podzim. Podle Musila ale asi nebude lákat tak jako čokoláda. „Chceme představit postní jídla. I ta se často dělala a šlechtici se postili. Někdy i každý třetí den," vysvětlil.

Autor: Vít Lukáš

7.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Florbalisté Ústí nad Labem ilustrační

Konečně! Florbalisté se dočkali první výhry

Předvolební plakáty

Psycholog: Cítím beznaděj. Koho volit, když skoro všichni slibují to samé?

Ministerstvo zdravotnictví dalo peníze na vakcíny proti žloutence

Ústí nad Labem - V boji proti epidemii žloutenky v Ústí nad Labem pomohlo Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Lásku vyměnil mladý pár za volby. Tomáš s Monikou zasedli v komisích

Ústí n. L. – Oba mladí lidé jsou členy volební komise ve stejném místě. Nejsou ale spolu, každý sedí v jiné místnosti.

Ježci nabírají kila. Zvládnou to i bez lidí

Ústecký kraj - Lidé často v dobré víře odnesou ježka do záchranné stanice, přestože pomoc nepotřebuje.

Zelení: Celio si zapálilo svou skládku samo. Absurdní, reaguje společnost

Ústecký kraj - Za srpnový velký požár na skládce Celio u Litvínova padlo trestní oznámení. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení