U každé z obhlédnutých chatek policisté zanechali majitelům zprávu o proběhlé kontrole. Místní chalupáři s policejními kontrolami souhlasí. „Co se to tady děje?" ptá se hlídky starší muž. Policista se ho ptá: „Všechno v pořádku? Nepotulují se tu lidé, kteří tady nemají co dělat?" Muž odpovídá, že vše je v pořádku, a že nic takového nezaznamenal. Mezitím se další dva z policistů vydávají zkontrolovat i jiné chatky.

Preventistka kriminality ústecké policie Daniela Vrublová řekla, že jde o pravidelnou kontrolu. „Hlídky vyráží do chatových a zahrádkářských kolonií ve svém obvodě v různých intervalech. Důvodem je to, že rekreační obydlí jsou často opuštěná a lákají nejen zloděje, ale také bezdomovce," upřesnila policistka Vrublová.

Přes dvě stovky chat

Starosta Dolních Zálezel Miroslav Suchý uvedl, že jejich katastr čítá čtyři chatové oblasti o zhruba dvě stě padesáti chatách. „Policejní kontroly vítám. Je to dobře a měly by být častější," řekl starosta.

Poté, co policista po obhlédnutí chatky nezaznamenal, že by objekt někdo navštívil, strčil za dveře lísteček s datem kontroly. „Je to jak informace pro nás, tak pro majitele, kteří si jezdí chatku přes zimu kontrolovat. Když pak dojde k vloupání, máme přesnější čas, kdy k němu došlo. Navíc se z každé kontroly dělá zápis," dodala závěrem Daniela Vrublová.

Jak předcházet vloupání Nezanechávejte v nich cenné věci. Objekt zabezpečte elektronickými či mechanickými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámky, mříže, uzamykatelné okenice, tiché alarmy napojené na počítač či telefon.

Nejčastější způsob vniknutí do chaty je vypáčení a rozbití okna, vypáčení dveří, rozlomení zámku ve dveřích. Při vyšetřování často vyjde najevo, že majitel nechal dostupná různá páčidla. Pár výletů v zimě a prošlapaná cestička, či odhrabaný sníh, vyvolává dojem užívaného objektu.

Policisté varují chataře a chalupáře, aby nedávali přes zimu zbytečně zlodějům šanci. Je lepší krádeži předcházet, než řešit její následky.

Jak uvádí web ministerstva vnitra, na Ústecku museli policisté řešit v loňském roce 2 820 majetkových trestných činů. „Jde o mírný pokles oproti roku 2011, kdy policisté evidovali tři tisíce dva činy," píše web ministerstva.