Podobně ve čtvrtek absolvovaly vyšetření desítky lidí. Zájemci o vyšetření chtěli vědět, zda jim nějaké riziko nehrozí. „Tady mám pihu na zádech, dvakrát jsem si ji strhl, tak mám obavy," líčí mladý muž. I on se dozvídá, že vše je v pořádku. Ale pihu si může dát odstranit. Ale až na podzim nebo v zimě, tehdy je na podobné zákroky nejlepší období.

Novotná Deníku řekla, že ačkoli vyšetřila mnoho lidí, zájem je totiž veliký, byli většinou v pořádku. „Jen jednoho muže jsem si pozvala do ordinace na podrobnější vyšetření," dodala.

Přesto ji překvapilo, že někteří lidé jsou neopatrní, i když naprostá většina z nich použila opalovací krém. „Ovšem přišli i lidé se spálenými zády. Přes všechnu osvětu, která se nyní vede," říká nevěřícně.

Zhoubný melanom je zhoubný nádor melanocytů, který se vyskytuje převážně na kůži. Jde o jeden z méně běžných typů rakoviny kůže, ale je příčinou největšího počtu úmrtí na tato nádorová onemocnění. Ročně je diagnostikováno 160 tisíc nových případů melanomu, nejčastěji u mužů a bělochů. Podle zprávy WHO v celém světě ročně zemře v souvislosti s melanomem okolo 48 tisíc lidí.