Postav dům, zasaď strom a zploď syna. To poslední ze známého rčení si splnil hned trojnásobně Jiří Marek z Ústí nad Labem. Jeho manželka Lucie přivedla na svět 29. října trojčata Tomáše, Matyáše a Jiříka.

Obrovský šok

„Když jsme se poprvé dozvěděli, že čekáme trojčata, tak to byl pro nás obrovský šok. Ani dvojčata, natož vícerčata, v mé a manželově rodině nebyla. Jsme první," říká hrdě maminka Lucie.

Své syny prý zatím rozeznává hlavně podle oblečení. „Tomášek má modré body, Matyášek červené a Jiříček šedé. Až budou starší, tak je snad rozeznám nejen podle toho, co budou mít na sobě," se smíchem komentuje Lucie Marková.

Kluci Markovi jsou letos už třetími trojčátky, která se narodila v ústecké Masarykově nemocnici. V průměru se přitom narodí v celé České republice zhruba 26 trojčat ročně, jejich počty jsou v průběhu let proměnlivé. Například v roce 1996 a 1999 jich přišlo na svět shodně 20, ale v roce 2001 to bylo jen 11 trojčat.

Radost i starost

Na brášky už doma čeká osmiletá Eliška. „Když jsme pro kluky vybírali jména, tak každý měl za úkol najít jedno. Já jsem vybrala Matyáše, dcera Tomáše a Jiřík se jmenuje po tatínkovi," vysvětlila maminka Lucie.

Velkou radost měly ze zprávy o trojnásobném nadělení prý babičky. „Ty jsou z našich kluků snad nejvíc nadšené. Už se těší, až budou doma," pokračovala ve vyprávění Lucie Marková.

Manžele teď kromě velké spousty radostí čekají i starosti. Péče o trojčata bude náročná. Doma je na jejich příjezd ale už vše přichystané. „Proběhly nějaké úpravy v bytě, abychom se všichni vešli. Kluci už mají pokojíček připravený," dodává Lucie Marková.