Po celé budově hledaly děti ukrytá papírová vajíčka a pokud jich napočítaly 31, čekala je pěkná odměna. Lístek  na plavbu lodí Porta Bohemica platný do konce května. Přes sto správně vyplněných kuponů bylo v osudí a celkem 27 dětí prokázalo dobré detektivní schopnosti. To bylo radosti. Pojedeme lodí! Abychom byli přesní, všechna vajíčka našlo pouze deset dětí (Matyáš, Šimon, Tereza, Viktorka, Lukáš, Darunka, Anička, Klárka, Vojtěch, Adéla), ale rozesmátá porota přidala k výhercům dalších 17 školáků, kteří chybovali pouze jednou. To je panečku prázdninové gesto!

"Ve čtvrtek tu bylo asi 90 dětí, v pátek kolem stovky. Výsev pšenice a ječmene do kelímků bavil snad všechny bez rozdílu věku. Už aby to vyrostlo, bylo slyšet nejčastěji. Vyráběly se košíky, pletly pomlázky, barvila vajíčka, oblékaly chundelaté ovečky. Všechny výrobky si mohly děti odnést domů a překvapit tak svou šikovností třeba babičku. Ve čtvrtek tu byl kluk, který udělal z papírových trubiček krásnou vázu," popsala nevšední mládežnické hemžení  v muzeu Zuzana Hlaváčková.

V pátek z Prahy dorazila do muzea početná skupinka dětí, kterou vedla Eva Frančeová. "Přijeli jsme vlakem a nejprve prošli ZOO. O akci v muzeu jsme samozřejmě nevěděli, ale dětem se to moc líbilo. Každý si veze domů milou vzpomínku z Ústí nad Labem. Děti mají hezký zážitek, budou o zajímavé prázdninové akci vyprávět ve škole, kamarádům i rodičům," nadšeně děkovala zástupcům muzea učitelka.

Zpracoval Miroslav Vlach