„Odhadní cena byla sto milionů korun, město se s našimi předchůdci domluvilo na slevě padesát milionů, ale ani na to nemělo, proto část splácí po půl milionu korun ročně a část kupní ceny byla promítnuta do smlouvy o nájmu sousedního parku za 1,5 milionu korun ročně," vysvětlila předsedkyně odborů Růžena Pečená.

NEPLATNÁ SMLOUVA

Po volbách v roce 2014 zjistil nový náměstek primátora Martin Hausenblas (PRO!Ústí), že smlouva o pronájmu je neplatná.

„Smlouvu napadl, naši právníci také zjistili, že není v pořádku a město za pronájem přestalo platit. Pan Hausenblas nám nejdříve při osobním jednání slíbil podporu, že se nám stala křivda. Když se však na posledním zastupitelstvu projednával materiál o narovnání právních vztahů, postavil se proti a dokonce ostatní zastupitele varoval, že mohou být trestně stíháni," uvedla Pečená.

Materiál byl předložen dokonce dvakrát, ale neprošel. "Vypadá to, že místo sto, nebo padesáti milionů korun dostaneme za kulturní dům jen dvanáct a půl," posteskla si Růžena Pečená.

„Všechny prostředky dáváme do akcí pro odboráře, jejich děti a pro klub seniorů," připomněla.

PODVOD ČSSD?

„Autorem podvodu na ECHO byla ČSSD a prsty v tom měl zastupitel Pavel Dlouhý. Kupní cenu uměle ponížili a nechali ji odsouhlasit zastupitelstvem. Ve druhé fázi v kompetenci rady města uzavřeli smlouvu o pronajmu parku. Drahým nájmem kompenzovali nízkou kupní cenu. Bylo zřejmé, že odboráři byli poškozeni. Na druhou stranu za ECHO jednal statutární orgán a jak mi sdělili, smlouvu si nenechali posoudit právníkem. Nebyli v tom nevinně," sdělil Martin Hausenblas.

„Hledali jsme možnost, jak situaci vyřešit. Po právní analýze jsme došli k závěru, že taková cesta není. Morální nárok ECHO zřejmě je. Věcný nárok ECHO však není," dodal.

Podle jeho názoru není možné, aby zastupitelstvo uzavřelo nevýhodnou smlouvu o narovnání. „Tím totiž zastupitelé poruší povinnost jednat s péčí řádného hospodáře," upozornil. Morální újmu způsobenou ECHO, navrhuje řešit darem města nebo dotací.

„Určitě tento materiál opět předložím k projednání zastupitelstvu. Jde o velmi důležitý bod, který narovnává léta neřešený stav mezi městem a odborovou organizací. Kostru narovnání připravila renomovaná externí právní kancelář, konkrétní postupy pak realizoval náš právní odbor ve spolupráci s právním zástupcem odborové organizace. Jsem přesvědčen, že námi navržený materiál je jedinou reálnou a zákonnou možností," uvedl náměstek primátorky Pavel Dufek.