Na nesrovnalosti ve výplatách upozornil krajský finanční výbor. Podle zákona totiž mohou uvolnění krajští politici, kteří jsou zároveň i poslanci, pobírat nanejvýš 40 procent příslušné odměny. Schiller i Richter ale dostávali sto procent. Případ vyplacení odměn krajským politikům tak skončil na stole vyšetřovatelů z krajského ředitelství policie. „Na základě informací médií se zjištěním finančního výboru zabýváme,“ řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková s tím, že žádné další informace zatím k případu zveřejňovat nebude.

Na neoprávněné čerpání odměn upozornil server Hlidacipes.org. Podle závěrů finančního výboru jde v tomto případu o stovky tisíc korun. 

Ghetto. Ilustrační snímek.
Řešte ghetta, vyzval vládu Ústecký kraj. Posílá dva návrhy zákonů

Richter byl předsedou finančního výboru do konce minulého volebního období, měsíčně byl rozdíl mezi vyplacenou částkou a tou, na kterou měl nárok, více než 50 tisíc korun. Nepokrácenou výplatu mu pak krajští úředníci poslali i ve formě tříměsíčního odchodného poté, kdy v čele finančního výboru skončil. U hejtmana Schillera se pak jedná o prosinec a část listopadu, ke konci loňského roku totiž rezignoval na post poslance.

Prvním předvolaným na policii byl opoziční zastupitel za STAN Filip Ušák, člen kontrolní komise, která se vyplácením odměn zabývala. Ani on ale příliš sdílný nebyl. „Mohu potvrdit, že jsem v této věci na policii vypovídal a s největší pravděpodobností nejsem poslední. Vzhledem k podepsané mlčenlivosti to ale nemohu více komentovat,“ řekl Ušák. Podle informací Deníku požádala policie o součinnost také krajský úřad, který jí poskytl dokumenty týkající se výplaty odměn Schillerovi a Richterovi.

Jan Richter.
Poslanec a volební manažer ANO měl pobírat odměny nad rámec zákona

Novela zákona, která výši odměn upravuje, začala platit od začátku loňského roku, paradoxně pro ni ve Sněmovně hned dvakrát hlasovali oba politici. Podle dřívějšího Richterova vyjádření přišla na nesrovnalosti účetní ve chvíli, kdy připravovala daňové přiznání. „Ano, sám jsem na to přišel při přípravě daňového přiznání s mou daňovou poradkyní a upozornil jsem úřad. Odpovědí mi byla omluva, že došlo k pochybení ze strany úřadu a skutečně mi byla vyplacena neponížená částka. Samozřejmě jsem okamžitě požádal o přepočet, abych mohl přeplatek poslat zpět,“ uvedl na jaře Richter.

Následně pak peníze poslali zpátky hejtmanství, které se za chybu veřejně omluvilo. „Došlo k politováníhodnému nedopatření ze strany krajského úřadu v souvislosti s tím, že nebyla zohledněna současně vykonávaná funkce poslance Parlamentu České republiky spolu s funkcí uvolněného krajského zastupitele u Jana Richtera a u Jana Schillera,“ řekl tehdy mluvčí kraje Martin Volf.