Dvůr ve Sklářské ulici v Předlicích opět plní odpad. Místní si ulehčují úklid bytů jeho vyhazováním z okna. Přitom před domy jim stojí popelnice. Město tu před dvěma lety nechalo nepořádek uklidit, stálo to 3,5 milionu korun. Muselo k tomu použít bagr a nákladní automobily. Nacházely se tu kusy automobilů, spotřební elektroniky i obyčejné odpadky z domácnosti jako PET lahve, kartóny či zbytky jídel. Úklid zhruba tisícovky tun nepořádku začal v květnu a skončil v polovině září.

Přístup zdejších lidí se podle ředitele ústecké městské policie Pavla Bakule od té doby nezměnil. „Ten dvůr, to je katastrofa. Jeden svaluje vinu na druhého, uklízet to nikdo nechce. Teď tu praskla kanalizace a musíme zjistit, komu vlastně patří,“ vylíčil.

Situace rozzlobila bývalou primátorku a současnou ekonomickou náměstkyni primátora Věru Nechybovou (UFO). „Jakoby ty peníze, které jsme za úklid zaplatili, přišly vniveč. Tehdy to bylo ohnisko žloutenky a úplavice, nefungovaly tam ani koupelny či toalety. Děsím se okamžiku, kdy nám hygienici přikážou zasáhnout. Opět nás to bude stát nemalé prostředky,“ varovala.

V ústecké Sklářské ulici je už zase nepořádek a soukromá firma, která zde provádí výkopové práce se nabídla, že to znova uklidí.
VIDEO, FOTO: Než mohli v Předlicích začít s výkopem, uklízeli skládku

Při kontrole zaměřené na pořádek a bezpečnost strážníci v této lokalitě došli k poznatku, že některé domy jsou opravené, další objekt je naopak zazděný a zakonzervovaný. Právě před ním je halda odpadu. Jakoby při jeho uzavření někdo odpad z okna vyházel a nechal ho tam ležet. „V jednom chtějí nějací Arméni údajně provozovat motel. Na druhou stranu sem přímo před námi nějací lidé z drážďanské církve přivezli dodávkou pračku a lednici,“ poznamenal Bakule.

Mají to být příslušníci takzvaného letničního hnutí evangelikální církve, která má sbor právě v německých Drážďanech. Aktivista z neziskové organizace Konexe Miroslav Brož vysvětlil, že jedna ze zdejších rodin je hluboce nábožensky založená a právě té prý souvěrci ze Saska pomáhají. „Chtěli by tu někdy budoucnu najít vhodné prostory pro společné setkávání, nějakou modlitebnu,“ popsal.

Předlice. Ilustrační foto
Renesance Předlic se opozdí. Nejasný plán investic zastupitelé rozcupovali

Brož mezi zdejší obyvatele dochází velmi často a řeší s nimi jejich problémy. „Němce, kteří sem dorazí na návštěvu, vždycky velmi zasáhne, že něco takového může být kousek od hranic. Jejich kazatel je původem Rom odněkud z některého jižního evropského státu, nevím přesně z jakého, ale káže i v romštině,“ přiblížil.

Za jeden z hlavních problémů této sociálně vyloučené lokality považuje ceny zdejších nájmů. Jsou prý velmi vysoké, někdy i za více než deset tisíc korun. Žijí tu dle jeho svědectví i rodiny s jedenácti dětmi, které jinde nechtějí přijmout, a tak jim nezbývá než na podmínky pronajímatelů přistoupit. „Lidé odsud těžko shání práci, nevydělají moc peněz a mají i další těžkosti, které si většinou málokdo dovede vůbec představit,“ dodal Brož.