Ten vyšel vyšel v pátek 13. února: Přechody Ústí řešit nebude

Následně do redakce dorazily tyto reakce:

Žádost policie o přestavbu toho kterého konkrétního přechodu pro chodce je sice legitimní, oprávněná, ale posuzovat takovou žádost je nutné vždy ve větším celku. Tím, že na souvislém tahu vybavíme bezpečnostními prvky tento konkrétní přechod, nezhorší se náhodou situace na dalších přechodech v této ulici? Já se domnívám že ano.

Proto Statutární město Ústí nad Labem postupuje tak, že úpravy přechodů pro chodce jsou realizovány vždy v rámci větších akcí (rekonstrukcí, přestaveb komunikací) tak, aby byly realizovány v uceleném tahu nebo alespoň úseku tak, jak jsem uvedl ve svém vyjádření.

Ani bezpečnostní úpravy přechodů pro chodce nejsou samospasitelné, pokud účastníci silničního provozu nedodržují pravidla a nejsou k sobě ohleduplní. K jednomu z posledních zranění chodce na přechodu pro chodce došlo v ulici Masarykova u Hraničáře, kde jsou přechody pro chodce vybaveny všemi normou požadovanými bezpečnostními prvky.

Roman Vlček, ved. odd. správy, údržby a evidence majetku, Odbor dopravy a majetku Magistrát města Ústí nad Labem

Otázku přechodů nelze řešit jako „hurá akci". Město určitě bude řešit problematiku přechodů v rámci tvorby nové dopravní koncepce. Věc skutečně nelze řešit se štětkou v ruce.

Někde bude stačit doplnit osvětlení přechodu, v řadě případů však půjde o administrativně a finančně náročnější stavební úpravy. Město přitom leckdy není ani správcem komunikace (což je i případ Všebořické). Bude to běh na dlouhou trať (popřípadě o chůzi přes hodně dlouhý přechod, chcete-li).

Na závěr to nejdůležitější: jezděte prosím ohleduplně a choďte opatrně.

Mgr. David Daduč, radní