Hasiči mají k dispozici velmi podrobný mapový systém, který je dokáže dovést na požadované místo pomocí nejrůznějších indícií. Záleží však hlavně na oznamovateli krizové události, ten pokud neví přesně, kde se nachází, musí místo co nejpřesněji popsat.

Hasiči radí, aby si lidé v takových situacích všímali veškerého možného označení, čísel či názvů. „Ať jsou to označení pouličních lamp, železničních přejezdů, označení mostů, podjezdů, označení silnic nebo říčních kilometrů při sjíždění vodního toku. Při sdělení označení operátor ihned zjistí, kde se dotyčný nachází, a data jsou okamžitě předána jednotce požární ochrany, která byla na místo události vyslána," vysvětlila Ivana Svitáková z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Pro hasiče jsou však nezbytné i další poznatky, co nejpodrobnější. Zářným příkladem je třeba požár hospodářského stavení. Oznamovatel požáru předem správně uvedl, že ve stodole je stádo býků. „ Určitě by nebylo dobré, aby proti zasahujícím hasičům vyběhli rozzuření býci, kteří by se následně rozutekli po celém okolí," doplnila Svitáková.

Operátory tísňových linek zajímají nejen informace o místě, ale i zraněných osobách, vytékajících pohonných hmotách a další údaje. Jsou poté schopni posoudit, kolik mají na místo poslat jednotek, popřípadě nějakou speciální techniku.

Lidé ohlašující událost po telefonu by přístroj po ukončení hovoru neměli někam odložit. Operátoři jim totiž mohou za pár minut zavolat zpět s požadavkem o další informace.

Hasiči v loňském roce přijali na tísňovou linku více než čtyři miliony volání a zasahovali u více jak 100 tisíců událostí. Ústečtí hasiči mají za loňský rok na kontě přes osm tisíc zásahů.

Na internetu je mapových systémů několik, ty pro hasiče se však liší v podrobnosti. Mapový server je vytvořený na míru hasičů, složek integrovaného záchranného systému a krizových štábů. Jeho uživatelé tak mají k dispozici nejrůznější funkce a především celou řadu tematických vrstev využitelných při tvorbě havarijních a krizových plánů nebo při řešení vzniklých mimořádných událostí a krizových situací.