Krajští úředníci mimo jiné upozornili, že libouchecký stavební úřad nevymezil účastníky řízení a nejednal s nimi. „Zbavil je tím možnosti hájit svá práva," uvádí v textu Hana Bergmannová z krajského odboru územního plánování a stavebního řádu.

Podle ní už jen to je důvod pro zrušení územního rozhodnutí a vrácení k novému projednání stavebnímu úřadu, který má chybu napravit.

To znamená, že úřad bude muset znovu rozhodnout o umístění stavby. Pokud ji znovu povolí a CPI později získá stavební povolení, vznikne na hranici chráněné krajinné oblasti 45hektarový asfaltový ostrov s několika obřími halami, většími než fotbalová hřiště. Jezdit by sem mělo až patnáct stovek kamionů denně.

Znechucení odpůrci

Marian Páleník ze společnosti Přátelé přírody, která pomáhala místním lidem v boji proti stavbě, uvedl, že toto rozhodnutí není překvapivé. „Vzhledem k rozsudku nezbývalo krajskému úřadu nic jiného, než jej vydat," poznamenal. „Nejvíce mne fascinuje, že úřad rozsudek soudu označuje jako názor soudu."

Investor, společnost CPI, nic konkrétního o svých plánech nesdělila.

„V tuto chvíli budeme čekat na finální rozhodnutí úřadů, přičemž trváme na našich stanoviscích s vědomím pozitivních dopadů celého projektu," uvedl k tomu její mluvčí Jan Burian.

Společnost za svou činnost u Žďárku dostala od ČIŽP milionovou pokutu. Nechala totiž pozemky rozorat a pohnojit močůvkou, čímž v podstatě zlikvidovala řadu chráněných druhů živočichů. Například kriticky ohroženého střevlíka zlatitého nebo chřástala polního, na které navíc nedostala výjimku z ochrany, jež kvůli stavbě potřebuje.