Za bývalého vedení byli náměstci dva, v posledních měsících jen jeden. Nová koalice hnutí ANO a PRO! Ústí stanovila počet náměstků na tři. Dva náměstky, Martina Hausenblase a Janu Bohuňkovou, má hnutí PRO!Ústí, jednoho ANO. Tím je Martin Mata. Podle opozice jsou místa tří náměstků pro město zbytečná.

Plné nasazení

"Hlavním důvodem, který koalici vedl ke znovuzavedení třetího náměstka, v tomto případě náměstkyně, je obsah agendy, které se bude muset věnovat s plným nasazením. Všechny tři agendy spadající pod třetí náměstkyni jsou skutečně velkou výzvou, zejména pak oblast sociální sféry, kterou nesmíme podcenit. Jde o oblast školství, sociální sféra, zaměstnanost," řekla mluvčí města Romana Macová.

Mzdové náklady města na jednoho náměstka přesahují jeden milion korun, za celé volební období dosáhnou 4,15 milionu korun. Částka ale nemusí být konečná. "Odměna za výkon funkce náměstka primátora činí v našem městě 66 234 Kč měsíčně. Odvody na pojistné činí 20 481 Kč měsíčně. Náklady na případný aparát třetího náměstka budou známy, jakmile bude vytvořen jeho tým," doplnila Macová.

Slibovali hospodárnost

Podle opozičních zastupitelů jsou pro třiadevadesátitisícové město tři náměstci zbyteční. "Myslím si, že by stačili jen dva náměstci. Ovšem za předpokladu, že by to byli opravdu odborníci," řekl Jan Tvrdík (ODS). Se třemi náměstky nesouhlasí ani KSČM. "Nová koalice slibovala hospodárnost, což zřízením pozic tří náměstků popírá. Dva by rozhodně stačili," doplnila Květoslava Čelišová (KSČM).

První náměstek primátora a lídr PRO! Ústí Martin Hausenblas řekl, že koalice za třemi náměstky stojí. "Toto město je zanedbané na mnoha úrovních. Množství práce, kterou je třeba odpracovat, je extrémní. Pokud to chcete zvládnout, potřebujete mít dostatečný výkon. Je to naprosto adekvátní organizační struktura, která je nutná," řekl Hausenblas. Peníze na třetího náměstka se podle něj městu mnohonásobně vrátí.