NNP v Ryjicích i Mostě byly před prodejem příspěvkovými organizacemi kraje. Ten je ale převedl na závod, který prodal Krajské zdravotní. Podle ministerstva financí ale může kraj příspěvkovou organizaci pouze rozdělit, sloučit nebo zrušit.

Psali jsme: Ryjice spolkla Krajská zdravotní

Podle kraje ale vše proběhlo v pořádku. „Názor ministerstva financí je sice pravdivý, ale k ničemu takovému nedošlo. Jednalo se o nakládání se závodem příspěvkové organizace, nikoli s příspěvkovou organizací, což je zcela odlišné," vysvětlila vedoucí legislativně-právního odboru krajského úřadu Simona Hejnová.

Zaměstnanci nyní upozorňují na zhoršení péče, které se projevilo už v prvním týdnu po sloučení. „Odešli tři akreditovaní lékaři, kteří nebyli nahrazeni. V technických provozech je zmatek, nikdo neví co a jak, a už se to projevuje i ve zdravotním provozu," uvedla ryjická primářka Petra Kozmová.

PRO! kraj připravuje stížnost na vedení kraje

Uzavřena už byla například geriatrická ambulance v Ryjicích. S jejím otevřením ale prý Krajská zdravotní podle generálního ředitele Petra Fialy opět počítá. „Věříme, že péči budeme poskytovat minimálně ve stejné míře s výhledem ke zlepšení," zdůraznil.

Hnutí PRO! kraj nyní připravuje stížnost na vedení kraje, kterou odešle na ministerstvo financí a zdravotnictví. „Už od loňska na zastupitelstvu opakovaně žádáme o zastavení prodeje a zrušení záměru, ovšem nikdo to nerespektoval," dodala Šárka Zimová Dostálová, zastupitelka za PRO! kraj.

Obě nemocnice následné péče splynuly s Krajskou zdravotní k 1. září. Zařízení v Ryjicích se stalo oddělením Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, mostecká NNP se sloučila s nemocnicí Most. Podmínkou převodu dvou nemocnic následné péče bylo zachování zaměstnaneckých poměrů.