První počítá s výrazným omezením automatů a videoterminálů, druhá se vznikem jediné velké herny v centru v městské budově. Uvedl to zastupitel a bývalý náměstek primátora Martin Hausenblas.

PRO!Ústí původně prosazovalo nulovou toleranci hazardu, kvůli finanční situaci města ale nakonec zpracovalo návrhy regulace.

V současné době je hazard v krajské metropoli povolen zhruba na stovce míst. Podle údajů ministerstva financí je ve městě asi 900 automatů a videoterminálů. Z hazardu by letos mohlo do městského rozpočtu přijít kolem 80 milionů korun.

Centrální herna

Podle Hausenblase je varianta centrální herny v městském objektu ideální. Opozice chce, aby vznikla v budově na Předmostí v centru města, jejíž součást jsou i nadzemní garáže.

„Poloha je skvělá. V bezprostřední blízkosti nebydlí příliš mnoho lidí. Navíc jen přes ulici je služebna policie. Město navíc hledá dlouhodobě nájemce," řekl Hausenblas. V centrální herně či kasinu by mohlo být asi 150 automatů. Město by z jejich provozu mělo 10 17 milionů korun.

„Další finanční prostředky by ale byly z nájmu budovy. Tím by se alespoň částečně kompenzoval výpadek příjmů," vysvětlil Hausenblas.

Podle druhé opoziční varianty by počet automatů měl klesnout na 200. Město by tak na příjmech z hazardu přišlo asi o 50 milionů korun ročně.

Náměstek primátorky Jiří Madar (UFO) řekl, že vedení města pracuje na vlastní formě regulace.

„Herny by v žádném případě neměly být v problémových lokalitách. Varianta jedné nebo dvou velkých heren je správná, hazard ale rozhodně nepatří do centra města. Uměl bych si je představit v některé z okrajových částí," řekl Madar. Město by podle něj mělo počkat i na novelu loterijního zákona.

Na programu není

Téma hazardu na programu zářijového zastupitelstva není. Opozice ale své návrhy v předstihu zaslala všem zastupitelům.

„Chceme, aby zastupitelstvo uložilo paní primátorce, aby zajistila projednání našich návrhů s jednotlivými městskými obvody a ministerstvem vnitra. Právník magistrátu by pak připravil text vyhlášky, kterou by zastupitelstvo mohlo schválit v prosinci," dodal Hausenblas. Zařazení bodu na program jednání vedení města zřejmě blokovat nebude.