Zrzavý orangutan zamyšleně pozoruje okolí skrz bezpečnostní sklo. Chroupe buráky, které posbíral ve výběhu. Návštěvníci ho nadšeně pozorují a prohlížejí si nový interiér výběhu, který v pátek dopoledne otevřelo vedení zoo a města Ústí.

Stavbu ovšem provázel spor s dodavatelem. Zoo odstoupila od smlouvy a dodělala si výběh sama. Náklady vystoupaly na 440 tisíc korun. „Firma odjela s tím, že to nelze podle našich představ dodělat. Museli jsme zpracovat odborný posudek, který potvrdil, že to postavit lze," líčil ředitel zoo Roman Končel.

ŠMEJDILI A ZKOUMALI

Dodavatelem byla pražská Bamboodesign. Ta tvrdí, že zoo její práci znehodnotila a nezaplatila fakturu na 700 tisíc korun. „Připravili jsme žalobu a po dohodě s právníkem ji co nejdříve podáme," potvrdil jednatel firmy Matouš Růžička.

Ředitel ústecké zoo Luboš Moudrý.
Šéfem ústecké zoo chce být znovu Moudrý. Přihlásil se i exstarosta Štráchal

Navzdory sporu se rodinka orangutanů ve výběhu cítí skvěle. Zkouší nové lavice, lana, silné akátové kmeny pro šplhání i speciální síť. „Prostor se sice nezvětšil, ale jeho vybavení ano. Po dlouhé době, kdy museli zůstat ve vnitřním prostoru, byli překvapení a zvědaví, co mají ve výběhu nového. Hodně šmejdili a prozkoumávali, dost se rozpohybovali," popsala mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Otázkou zůstává, kdy zoo bude moci postavit velký asijský pavilon, kde by orangutani měli venkovní výběh. Investici za 80 milionů odsouvá už roky.

„Určitě uděláme vše, abychom zoo pomohli. Bohužel město není v takové kondici, aby si mohlo tak velkou investici dovolit, určitě ne letos," dodala ústecká primátorka Věra Nechybová a upozornila, že v současnosti je prakticky nemožné získat dotaci na investice tohoto druhu.

Elektronická cigareta. Ilustrační foto.
Kuřáci se z lokálů přestěhovali na předzahrádky. Frčí elektronické cigarety