Obyvatelé okolních domů, kteří na případ Ústecký deník upozornili, se domnívají, že stromy mohly vadit reklamě na stěně jednoho z domů. Nebylo by na ni vidět z rušné Všebořické ulice.

Podle Barbory Haškové kdosi stromy pokácel 23. prosince zhruba ve 20:45. „Byl to takový mžik. Těžko by někdo, večer před Štědrým dnem šel jen tak pro zábavu s motorovkou a nechal tam stromy ležet ladem," popsala celou situaci v e-mailu, kterým redakci na případ upozornila.

Povolení k pokácení stromů nikdo od odboru životního prostředí ústeckého magistrátu nevydal. Včera to Deníku potvrdil mluvčí města Karel Rouč. „Pracovnice našeho odboru životního prostředí vše překontrolují. Musí zjistit především to, zda obvod stromů byl více než 80 centimetrů," dodal Rouč.

Pozemky, na kterých stromy stály, patří městu. Spravuje je centrální městský obvod, který měl však včera dovolenou. Podnět ale registruje magistrát. Podle Rouče v případě, že byl porušený zákon, může radnice podat trestní oznámení na policii.

V noci před Vánocemi kdosi v ulici 17. listopadu pokácel dvě borovice.

Policisté se podle mluvčí Valerie Bartošové případem již zabývají. Kácení stromů jim oznámili občané. Kdo stromy pokácel, ale policisté netuší. „Pachatel z místa činu odjel automobilem. Registrační značku automobilu neznáme," dodala Bartošová. Dodala, že způsobená škoda je 4 tisíce korun. Policisté případ prošetřují jako přestupek.

Ústečané se domnívají, že důvodem k pokácení stromů mohla být reklama, pro kterou je prostor na sousedním domě.

„Asi bránily budoucím billboardům, které by měly na domě viset od roku 2013. Minulá firma, která měla plochu na domě pronajatou, usilovala o odstranění stromů, avšak byla potřeba souhlasu většiny obyvatel domu, která samozřejmě zamítla, aby se stromy řezaly. Udělal se kompromis a uřezaly se dvě větve," uvedla Hašková.

Případ pokácených stromů ve Všebořicích není v letošním roce první, kdy někdo v Ústí nad Labem úmyslně poškodil vzrostlé stromy. Letos na jaře například neznámý pachatel navrtal stromy v ulici Hornická a nejspíše do děr nalil nějakou chemikálii, která měla stromy zahubit. Konkrétně takto poškodil dva kaštany a jeden javor.

Policisté se případem zabývali, ale pachatele se jim vypátrat nepodařilo. Svědci, kteří vše viděli, si totiž také nezapamatovali značku automobilu. Stromy nejsou v dobrém stavu, v létě z nich opadávalo listí. Bude je asi nutné pokácet.