Najít místo v areálu nebo jeho blízkosti je často oříšek. Nemocnice se chystá v budoucnu do parkování investovat.

Například pro Miroslava Klause nedostatek parkovacích míst vyústil v několikaměsíční tahanice o pokutu. V lednu letošního roku přijel na parkoviště u nemocnice a nenašel zde místo. Stejně tak jako na více vzdáleném parkovišti.

Auto nakonec odstavil v prostoru bývalé autobusové zastávky. „Nic jiného mi nezbývalo. Když jsme se vrátil, našel jsme žlutou výzvu od městské policie s tím, že parkuji na chodníku," popisuje svůj příběh.

Sankce stoupla

Původně mohl zaplatit pokutu 300 korun, ale nesouhlasil. „Nestál jsem na chodníku. Tohle je prostor bývalé zastávky a nikdo tudy nechodí," argumentuje.

Jeho dvě odvolání ale úředníci zamítli a celkem se i s náklady sankce vyšplhala na dva a půl tisíce korun. Zvažuje, že bude bojovat dál. „Řekli mi, že při odvolání na kraj to může být až padesát tisíc," dodal. Proto si velmi rozmýšlí, zda v boji pokračovat.

Podobné potíže s parkováním zde řidiči měli v pátek dopoledne. Na neplaceném parkovišti poblíž benzínové stanici většinou místo nebylo. „Naštěstí tu stačí nějakou dobu počkat, on někdo z lidí, kteří odcházejí z nemocnice, nakonec odjede. Problém je tu s tím neustále," prozradil Dušan Drahovzal.

Tři projekty

Krajská zdravotní si je nedostatku míst k parkování vědoma a bude se situaci snažit zlepšit. Má hned tři projekty. Podle mluvčího Jiřího Vondry připravují studii výstavby parkoviště před budovou protetiky v Masarykově nemocnici a studii zkapacitnění parkoviště před komplexním onkologickým centrem V Podhájí.

„Dále běží projekt revitalizace parkovacího systému napříč Krajskou zdravotní. Všechny tři akce jsou však na začátku," řekl Vondra. Dodal, že je nutné nejprve zpracovat projektové dokumentace, zajistit potřebná stavební povolení a vybrat zhotovitele staveb.

Pomoci však bohužel nemůže radnice Severní Terasy. „Je nám líto, ale nemáme v okolí nemocnice žádné pozemky, které by se na výstavbu parkoviště hodily. Všechny volné jsou v soukromých rukách, " vysvětlil starosta Pavel Dufek.