O tom, co s pozemky bude, nechce elektrárenská společnost příliš mluvit. „Vše máme rozpracováno v rámci projektových příprav a zatím nebudeme celou věc komentovat, aby nedocházelo jako v minulosti k nepodloženým spekulacím. Lze ovšem všeobecně říci to, že předmětem projektových příprav a variant řešení je komplexní posouzení budoucího zásobování energiemi v celé lokalitě Ústí nad Labem, včetně zdroje v Teplárně Trmice," uvedl mluvčí společnost Ota Schnepp. Dodal, že plány společnosti budou záviset na řadě faktorů, mimo jiné na dostupnosti hnědého uhlí.

S plánem postavit elektrárnu ČEZ přišel v roce 2008. Podle původního projektu měla mít elektrárna výkon 400 MW a stát zhruba 5 miliard korun. ČEZ tvrdil, že má stavební povolení z roku 1996 a může se stavbou začít.

Společnost ČEZ koupila projekt spolu s pozemky od firmy Krappa Trade. Energetický gigant následně ve firmě navýšil základní jmění o 108 milionů a firmu přejmenovala od podzimu 2006 na PPC Úžín. Ta se následně stala dceřinou společností ČEZu.

Proti stavbě se začali bouřit obyvatelé Ústí, petici podepsalo 7200 lidí. Báli se zvýšení znečištění ústeckého ovzduší. Nakonec se ukázalo, že ČEZ stavět nemůže. Musel by totiž dodržet parametry z roku 1996, a to nebylo dost dobře možné.

Město kvůli projektu zřídilo i komisi, která se měla projektem zabývat. Již několik let se ale nesešla. „Nikdo nám nikdy neřekl, že by byla rozpuštěná," řekla Ústeckému deníku její členka Eliška Cesarová. Podle ní by byla slušnost alespoň za práci v ní poděkovat a členům oznámit, že nyní není o čem jednat.

Společnost ČEZ mezitím získala do Dalkie trmickou teplárnu. Již v minulosti lidé z elektrárenské společnosti naznačili, že jednou z možností, jak se s Ústečany shodnout, by bylo zavření teplárny, která je významným znečišťovatelem ústeckého ovzduší. Nahradila by ji paroplynová elektrárna, která by zároveň produkovala teplo pro ústecké domácnosti.

O jakou elektrárnu jde?

Paroplynová elektrárna je technologické zařízení, které využívá zemní plyn pro získání tepelné a elektrické energie. Jedná se o zdroj čistější, než je uhelná elektrárna. Emise oxidu uhličitého jsou nižší až o 70 %, ústecká měla mít výkon 400 MW.