Nedostatek místa trápí ústeckou pečovatelskou službu. Sídlí totiž v pronajatém prostoru a pečovatelky jsou tu namačkané. Kdyby přišla posila, už ji nebudou mít kam posadit. Není ani kde uskladnit kompenzační pomůcky. Nyní se konečně rýsuje šance na zlepšení.

Jak vysvětlila ředitelka pečovatelské služby Ditta Hromádková, kvůli nedostatku místa zůstala městská organizace pod jejím vedením roky zakonzervovaná. „Máme to tady sice hezké, ale nemůžeme se nijak rozvíjet. Přitom jsme velká organizace,“ přiblížila ředitelka Hromádková.

POPRVÉ VYPSALI DOTACE

Současné trendy navíc podle Hromádkové směřují k tomu, aby lidé, kteří pečovatelské služby potřebují, zůstávali doma, což logicky znamená rozšíření terénních služeb. Zároveň je nyní ten nejlepší čas pokusit se o získání peněz na rozvoj tolik potřebného zázemí. „Ministerstva pro místní rozvoj a sociálních věcí na to vypsala dotační tituly. To nikdy nebylo,“ poznamenala ředitelka.

Na situaci zareagoval zřizovatel organizace, tedy město Ústí nad Labem. „Ústečtí radní vyčlenili 800 tisíc korun na projektovou přípravu na zlepšení dlouhodobě nevyhovujících podmínek pro pečovatelské služby,“ uvedla ústecká mluvčí Romana Macová.

Zahrádkářská kolonie v Habrovicích.
Spory mezi zahrádkáři gradují. Za neshody v Habrovicích můžou pozemky

Město už pro tento záměr vybralo nevyužívaný dvoupatrový městský dům v krásnobřezenské Neštěmické ulici. Svým umístěním a vnitřním uspořádáním může zaručit další rozvoj terénních sociálních služeb.

„Ve Všebořicích platíme nájem asi 250 tisíc korun ročně. S ředitelkou jsme se domluvili, že připravíme projekt a žádost o dotace. Dům je samozřejmě potřeba upravit pro potřeby personálu i klientů tak, aby tu vyrostlo důstojné zařízení pro pečovatelskou službu, ale konkrétní úpravy vzejdou z projektu,“ přiblížil náměstek ústecké primátorky Jiří Madar.

ROZŠÍŘÍ SLUŽBY

Vyrůst by zde mohla bezbariérová kontaktní sociální poradna, místo pro komunitní práci, ale také půjčovna kompenzačních pomůcek nebo středisko pro klienty, jejichž zdravotní stav a stavební bariéry v domácím prostředí neumožňují zajistit například hygienickou péči.

„Dům sice stojí dál od centra, ale ještě to jde. Jezdíme za klienty po celém městě. Po úpravách bude vyhovovat,“ dodala Ditta Hromádková.

Ilustrační foto
Epidemie žloutenky se šíří Ústím, onemocněl i úředník z Neštěmic