Preferované sportovní kluby přijdou o jistotu financování na několik let dopředu. Miliony korun, které město slíbilo hokejistům, fotbalistům, volejbalistům a basketbalistům až do roku 2018, zatím nedostanou. Nové koalici se to totiž nelíbí.

Kandidát na primátora Josef Zikmund řekl, že končící primátor Vít Mandík smlouvy ještě nepodepsal a chtěl to nechat na něm. Koalice chce v pondělí na ustavujícím zasedání zastupitelstva protlačit zrušení usnesení o těchto dotacích.

„Neznamená to, že by kluby v příštím roce peníze nedostaly. Na prosincové jednání chceme připravit usnesení, ve kterém jim dáme dotace na rok 2015 ve výši, se kterou počítaly. Víme, že s tím kalkulovaly v rozpočtech a nechceme jim zbytečně způsobit problémy," vysvětlil Josef Zikmund. Podle něho chtějí připravit novou koncepci financování sportu.

I to může klubům způsobit problém. „Naši sponzoři počítali s tím, že peníze mít budeme," upozorňuje  šéf volejbalistů Miroslav Přikryl. Chystanou debatu o financování sportu ale vítá.

Manažer hokejistů Vladimír Evan souhlasí. „Předchozí bylo podle mne ušité horkou jehlou," uvedl Evan. Podle něho by se město s kluby mělo dohodnout na víceletém financování. A to o penězích pro všechny sporty a nejen pro ty preferované.