Podle ředitelky úřadu Jany Havlicové bude možné peníze proplácet nejdříve na jaře. A to jen v případě, že vše půjde dobře. „Je potřeba, aby za vše převzala odpovědnost politická reprezentace," řekla během jednání v sídle ústeckého krajského úřadu.

Vysvětlila, že dnem voleb skončil mandát výboru regionální rady, který je nejvyšším orgánem operačního programu. Výbor tvoří po 8 regionálních politicích z Ústeckého a Karlovarského kraje. Zvolit je musí nová politická reprezentace. Ovšem stále probíhají koaliční jednání.

„Uvědomujeme si, že obsazení výboru je velmi důležité. Proto se snažíme koaliční jednání co nejvíce urychlit. Pak to bude jedna z našich priorit," řekl Deníku lídr vítězné KSČM Oldřich Bubeníček. Dodal, že možná bude problém výbor obsadit. Politici kvůli problémům, se kterými se potýká, se údajně do funkce ve výboru příliš nehrnou. Je navíc zadarmo.

Problém pozastavení proplácení dotací dopadá na mnohé příjemce a včera informace nesli dost nelibě. „Nemáme za Chrám chmele a piva proplacených 12 milionů korun. Ty byly letos započítané do příjmů města, a budou nám tak citelně chybět," řekla novinářům žatecká starostka Zdeňka Hamousová.

Havlicová uvedla, že nyní Brusel rozhoduje o takzvaném odvodu. Jaký bude, nikdo neví. Úřad prý vypracoval k přísnému auditu EU připomínky. „V mnoha případech nám ale chyběly argumenty, abychom chyby vyvrátili," uvedla.

Podle specialisty na veřejné zakázky Martina Pohůnka z auditu Evropské unie vyplynulo, že nejvíce chyb dělali žadatelé v zadávání veřejných zakázek. „Z 35 kontrolovaných projektů byla tato chyba u 20," řekl. Podle něho žadatelé o dotaci například neoprávněně akci drobili na menší, diskriminovali uchazeče o zakázku nebo špatně posuzovali kvalifikační předpoklady.

Co na to příjemci

Příjemcům dotací vadí, že nedostávají proplacené dotace. Často si na akce museli půjčit peníze. Mnozí zároveň nechápou, jak mohla EU odhalit nesrovnalosti v zakázkách, když všechny měl kontrolovat dotační úřad.