Tyflocentrum pomáhající nevidomým a slabozrakým v Ústeckém kraji je tu s dalším užitečným projektem. V úterý 16. října od 16 hodin v Severočeské vědecké knihovně v Ústí představí projekt Hmatové modelování.

Na zajímavou akci mohou dorazit nejen lidé s poruchami zraku, vítán je kdokoli. „Ukážeme užitečnost projektu s podtitulem Kde chybí oči, nechybí duše. Vymyslelo ho a dvacet let ve prospěch nevidomých i pro radost mnohých provozuje sdružení Slepíši z Tasova na Vysočině,“ připomíná ředitelka Tyflocentra Ústí AlenaKristina Bašníková s tím, že na realizaci této akce přispěl Nadační Fond TESCO v rámci programu Vy rozhodujete, my pomáháme.

„Jsem na projekt zvědavý. Těším se, jak nám pomůže a jak ho využijeme,“ řekl Pavel, jeden z nevidomých masérů Tyflocentra, které má klienty převážně v Ústí, ale pomáhá i nevidomým či slabozrakým z Lovosic, Chomutova, Děčína nebo Litoměřic.

ZŠ Anežky České pomohla postižené Elišce.
Eliška zazářila jako sluníčko. ZŠ Anežky České pomohla postižené dívce

Technika ATM (Axmanova technika modelování) je jednou z řemeslně-výtvarných možností, která otevírá cestu k volné výtvarné tvorbě nevidomých lidí. Její přesahy je možné vidět v autorské tvorbě absolventů studia ATM, která bude v knihovně představena v rámci výtvarného fenoménu hmatového sochařství.

„Rozvíjí hmatový potenciál nevidomých v modelování a sochařství, naučí je modelovat zvláštní hady, obohatí jejich výtvarný pohled na společnost,“ doplnila ředitelka Tyflocentra.

Akce se koná v 3. patře budovy knihovny v Churchillově ulici, vstup je zdarma. „Den po seznámení s technikou modelování se v sídle Tyflocentra zručnější klienti i naši zaměstnanci seznámí s novinkou blíže,“ slíbila ředitelka.

Vizualizace nové rezidence v lokalitě Předmostí.
VIZUALIZACE: Místo baru na Předmostí postaví rezidenci

Středa ale bude patřit pomoci nevidomým i díky projektu Bílá pastelka. Zapojí se do ní také Tyflocentrum, které chce pro výběr darů v ulicích využít brigádníky studenty středních škol a ústecké univerzity.

„Už 1. listopadu pak začne v kavárně ústeckého muzea výstava osobních medailonů našich nevidomých a zrakově postižených klientů. Zahájí ji vernisáž v 16 hodin,“ dodala ředitelka Tyflocentra.

Country legendy z Ústí jsou v síni slávy
OBRAZEM: Country legendy si užily křest prvního alba formace Monokl