Sympatický mladík Honza se před lety přestěhoval z Moravy do Prahy. Ruch velkoměsta ho strhnul negativním směrem - jeho vášní se staly výherní automaty. „Prohrál miliony a dostal se do dluhů. K tomu se přidaly deprese, které zapíjel alkoholem,“ popsala nešťastný příběh na veřejné diskusi Česko! A jak dál? sociální podnikatelka Tereza Jurečková. Podobných případů, jako je ten Honzův, jsou na severu Čech tisíce.

Dluhy a exekuceÚstecký kraj v roce 2018
125 241 obyvatel v exekuci (v ČR celkově 860 tisíc)
18,08 % lidí v exekucích
7 % seniorů v exekuci

Nejčastěji vznikají exekuce kvůli nesplaceným úvěrům a neplacení nájmu, vody či energií. U desetiny dluhů byla příčinou nezaplacená pokuta.

Úterní debatu v Muzeu města Ústí nad Labem pro širokou veřejnost uspořádala Univerzita Karlova. Zúčastnili se jí experti na dluhy a exekuce, partnery debaty byly Ústecký kraj, Deník a Česká televize. Právě Ústecký kraj a města jako Most, Ústí, Chomutov a Teplice mají největší podíl osob v exekucích, okolo 18 %. „Průměr republiky je přitom zhruba poloviční. Lichva, vydírání sociálně slabých a věci na to napojené nabraly na obrátkách,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podle něj právě diskuse s experty a veřejností může přinést nové odborné pohledy na problémy společnosti. „Cílem je debatu přesunout k těm, kteří o diskutovaných věcech mohou rozhodovat,“ doplnil.

Zdroj: Redakce

Současně upozornil na to, že v exekucích jsou i tisíce dětí, za které jejich rodiče nezaplatili odpad nebo které kvůli nezaplacené jízdence chytil revizor. „Roli v dluhové pasti hraje také neregulovaná reklama. Nabádá člověka, aby si půjčil na dovolenou, Vánoce, všude jsou šťastní rozesmátí lidé, ale informace, že se peníze musí někdy vrátit, už chybí,“ podotkl Zima.

Náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) taktéž upozornil, že Ústecký kraj je specifický množstvím vyloučených lokalit, v nichž žije 37 250 lidí. „Když mluvíme s politiky z jiných krajů, tak opravdu nevědí, jak to u nás vypadá. Mají v obci dva tři takové domy, jenomže u nás jde o tisíce lidí. K tomu se přidávají dlouhodobě nižší mzdy a platy i vyšší míra nezaměstnanosti,“ zmínil Klika.

Anketa v ulicích ÚstíOd kolika let by měl být člověk odpovědný za své dluhy?
Od narození: 8 lidí
Od 15 let: 23 lidí
Od 18 let: 60 lidí

Mezi hosty byl i odborník na dluhovou problematiku Radek Hábl z Úřadu vlády ČR, podle kterého exekuce neplní svou funkci. „Existuje spousta lidí, kteří se dostali do dluhu ne proto, že nechtějí platit, ale proto, že nemůžou. Je jim zredukována mzda, zablokován účet, nemohou platit nájemné a velmi rychle se tak dostávají do dalších dluhů,“ řekl Hábl.

Do kolotoče dluhů pak vstupují hlavně společnosti nabízející půjčky s nesmyslně velkými úroky, což dlužníkům opět ztěžuje odražení se ode dna. „Nepovedlo se včas regulovat nebankovní půjčky. Také při vymáhání pohledávek by se mělo postupovat selským rozumem, aby byly eliminovány nepřiměřené pokuty. Černého Petra ale drží soudy, které exekutora pověřují. Na druhou stranu je lepší exekutor podléhající ministerstvu než cizojazyčný vymahač s basebalovou pálkou,“ podotkl prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil.

Boris Rudý uveřejnil snímky z bytu v Předlicích, který mu nájemníci předali v dezolátním stavu.
Opravuje byty v Předlicích pro chudé. Nájemníci mu je pak ničí

Dluh jako celospolečenský fenomén není podle náměstka legislativní sekce z ministerstva spravedlnosti Michala Fraňka nic špatného. „Statek se tak stává dostupnějším. Logickým řešením problému exekucí nikdy nebude jedno opatření, ale několik, jež do sebe zapadnou, ať už legislativních, či nelegislativních,“ zmínil Franěk.

Když si už člověk chce vzít půjčku, měl by podle profesora ekonomie Michala Mejstříka vycházet z ověřených dat. Proto připravil navigátor bezpečného úvěru, společný projekt Univerzity Karlovy a poradenské společnosti EEIP, jehož základním cílem je zmapovat trh spotřebitelských půjček. „Lidé se tak mohou věnovat solidním firmám,“ řekl Mejstřík.

Před půl rokem z vnitrobloku Sklářské ulice v Předlicích město nechalo odklidit několik metrů vysokou vrstvu odpadu. Místní ale začali vršit další. Nepořádek hází i z oken
Ve Sklářské létá odpad z oken. Halda nepořádku v Předlicích zase pomalu roste

A průvodní příběh Honzy z Moravy? Nedopadl šťastně. „Jakmile si sehnal práci, nahlásil se na zdravotní a sociální pojištění a dostal smlouvu, přišel exekutor. Po jeho zásahu zůstalo Honzovi měsíčně 9000 korun. Ubytování ho stálo 7000, na den měl méně než stokorunu,“ doplnila Jurečková.

I přes snahu sociálních pracovníků a přípravu podkladů k oddlužení soud žádostem nevyhověl. Honza se zhroutil a práci ztratil. „Dodnes nevíme, kam zmizel,“ dodala Jurečková.

Pokud jste z Ústeckého kraje a máte k tématu dluhů a exekucí co říct, neváhejte napsat svůj příběh na cesko@cuni.cz.