Kampaň poznamenal jeho případ s řízením pod vlivem alkoholu.

Ovlivnilo to voliče?
Určitě. Udělal jsem chybu a zaplatil jsem za ni. Počítal jsem s pátým šestým místem, takhle ale bylo po nadějích. V Malečově a v okolních obcích jsem ale s přehledem zvítězil, znají mě a věří mi.

Máte novou zkušenost..
Já ani můj tým nejsme profesionálové. Udělali jsme v kampani několik chyb. Například jsme měli příliš široký program. Měl jsem se zaměřit na jedno téma, které by táhlo. Zkušeností jsme získali plno i z toho, jak to dělali moji soupeři.

Zkusíte to za šest let znova?
To asi ne, ale nikdy neříkám nikdy.

Volby jsou pryč, jak pokračujete v práci starosty?
Tu jsem nepřerušil ani během kampaně, ani to nešlo. Práce je strašně moc. Investujeme, stavíme, opravujeme a jednáme s řadou institucí, co by mohly v obci udělat. Už jsme takhle získali nejméně sto milionů korun.

Například na co?
Třeba na opravy silnic. Krajská správa údržby silnic na základě našich požadavků opravila několik úseků silnic druhé a třetí třídy. Zvláště silnice do Čeřeniště se zdála velkým oříškem, ale opravu se podařilo prosadit. Podobně jednáme také s vodárnami nebo pozemkovým úřadem, který opravuje nebo odvodňuje pozemky v našem katastru.

Máte i vlastní investiční akce, například čistírnu odpadních vod.
Ta je před dokončením. Stará čistička již nevyhovovala, museli jsme postavit novou. Naštěstí se nám podařilo získat dotace z ministerstva zemědělství a Ústeckého kraje.

Stavíte také úplně novou školu.
Tu chceme otevřít v lednu, ale jsme v určitém skluzu. Původní čtyřicet let starou školu jsme museli zbourat. Novou stavíme na stejném místě. Stará budova staticky nevyhovovala a byl v ní azbest. Rekonstrukce nebyla možná.

Také ji platíte z dotace?
Ne. Bylo to velmi složité. Jednal jsem s ministryní školství, poslanci, hejtmanem a dalšími činiteli. Dotace nebyla možná, pro malotřídku našeho typu se peníze shánějí těžce a žádná dotace se prý využít nedala.

Přesto ale stavíte.
Vzali jsme si úvěr. Je to akce za šestnáct milionů korun, roční rozpočet obce je dvanáct. Musel jsem všechno pečlivě propočítat, zda si to můžeme dovolit, a přesvědčit zastupitelstvo, že do toho půjdeme a že se to negativně neprojeví na rozvoji obce ani na jejím provozu včetně všech našich aktivit.

Jak to dopadlo?
Nakonec byli všichni pro. Chceme v obci školu zachovat. Slouží dětem nejen z našich deseti částí, ale také ze sousedního Tašova. Nedovedu si představit, že by děcka musela dojíždět třeba na Střekov. Naštěstí jsou dnes úvěry velmi levné a úroky nízké. Školu budeme splácet patnáct let.

Kdy se budou děti stěhovat?
Počítali jsme s lednem, ale vzhledem ke skluzu to možná bude o několik týdnů později. Děti se nyní učí v náhradních prostorách na třech místech, nová škola pro ně bude podstatná změna k lepšímu. Chceme mít nejen moderní budovu, ale i moderní vybavení pro výuku včetně interaktivních tabulí, počítačů a dalších zařízení.